Skanska Norge

Gjenbruk av asfalt

Del

I løpet av de neste ukene skal Skanska asfaltere ca 100 000 m2 vei i Østfold med den såkalte remix-metoden. Dette er en metode med store miljøgevinster, men som benyttes relativt sjeldent i Norge.

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

Asfalt består av ca. 95 prosent stein og grus og ca. 5 % bitumen som er bindemiddelet i asfalt. Gammel nedknust asfalt kan enten gjenbrukes direkte, eller kjøres til en asfaltfabrikk hvor den sorteres, knuses og gjenbrukes i ny varmblandet asfalt. Det er når asfalten gjenbrukes direkte i en og samme operasjon at metoden kalles remix. Det er på asfaltarbeidene på E6 i Østfold samt på noen riks- og fylkesveier i Akershus at metoden vil bli benyttet. 


Først varmes kjørebanen opp ved hjelp av 2 store varmemaskiner, såkalte heaters. Deretter kommer remixing-maskinen og freser opp ca. 3 cm av veibanen. Den gamle asfalten går rett inn i en blander, hvor en del ny asfalt, samt bindemiddel settes til. Til slutt i operasjonen legges den gjenbrukte asfalten som et nytt slitelag i veibanen.

- Det er store miljøgevinster ved å gjennomføre asfaltarbeidene på denne måten. Vi tilfører kun 25-30 % nye masser sammenlignet med tradisjonell legging. Dette gjør at vi kan redusere transporten av tilslagsmaterialer betydelig, forteller Andreas Westander, distriktssjef i Skanska Asfalt Østfold. Han vil gjerne gi honnør til Statens Vegvesen for at de prøver ut slike metoder.

Nøkkelord

Kontakter

Andreas Westander, distriktssjef Skanska Asfalt: 90 05 90 95

Bilder

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde
Last ned bilde

Om Skanska Norge

Skanska Norge
Skanska Norge
Lakkegata 53
0107 Oslo

4000 6400http://www.skanska.no

Skanska er et av verdens ledende entreprenørkonsern med ekspertise innen bygg og anlegg, utvikling av kommersielle lokaler, boliger og prosjekter i offentlig-privat samarbeid. Norge er ett av ni hjemmemarkeder der Skanska har virksomhet.

Følg saker fra Skanska Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Skanska Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Skanska Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom