KLP

Gir blaffen i husveggen

Del

Halvparten av norske boligeiere sjekker aldri veggen sin for sopp og råte.

I en undersøkelse utført av Opinion for KLP svarer fem av ti av de spurte på landsbasis at de ikke har sjekket husveggen sin for sopp og råte. 13 prosent sier at de har sjekket, men det er lenge siden. Blant de spurte som er under 30 år, er det hele 76 prosent som ikke har sjekket husveggen.

- Å få sopp- og råteskader på husveggen kan vise seg å bli en dyr affære. Går det for lang tid før du gjør noe, får sopp og råte tid til å utvikle seg, og du kan risikere å måtte bytte ut kledningen på hele vegger, sier Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring.

Han oppfordrer til å ta en sjekk av panelet før vinteren kommer.
- Se spesielt etter små blemmer eller sprekker og misfarging i treverket. Du kan også forsiktig teste treverket med en kniv eller skrutrekker for å se at treverket ikke gir etter, sier han.

Sjekk om du er dekket
Vanlig husforsikring dekker ikke utbedring av sopp- og råteskader. En utvidet husforsikring vil normalt erstatte sopp- og råteskader som har utviklet seg innenfor forsikringsperioden.
- Gamle skader som allerede var konstatert da forsikringen ble kjøpt, eller uten tvil viser seg å være av eldre dato når skaden blir avdekket, erstattes i prinsippet ikke, sier Wiig.

Vask huset utvendig
Områder med mye nedbør er i prinsippet ekstra utsatt i forhold til tørre områder fordi mer fuktighet og nedbør generelt gir god grobunn for vekst av sopp og råte. I tillegg kan det lønne seg å vaske huset utvendig hvert år. Møkkete vegger og fukt kan gi bedre grobunn for sopp.
- Oppdager du sopp eller råte, må du først finne ut hva slags forsikringsdekning du har. Kontakt deretter forsikringsselskapet ditt. De tar hånd om saken videre hvis du har dekning.


Slik sjekker du:

Vegg:

 • Sjekk at kledningen er tett. Det skal ikke være åpninger, sprekker eller lignende.
 • Buler og bobler kan være tegn på fukt og råteskade.
 • Kjenn og se i underkant av kledningen om det er malt, tørt og fast.
 • Kontroller bunnsvill (bjelke lagt på grunnmur) med en spiss gjenstand skrått inn under kledningen. Den skal være fast.
 • Bruk lommelykt og speil for å finne ut om panelet i ytterveggen har en 2-5 cm luftesjikt på baksiden. Dårlig lufting her gjør at veggen tørker saktere etter nedbør, noe som øker risikoen for at treverket råtner.

Tak:

 • Sjekk at takpappen ikke er skadet. Det er viktig å være klar over tekkingens antatte levealder.
 • Undersøk at takstein er hele og uten skader og at det ikke er sprekker eller åpninger inn.
 • Mose og vekst på tak bør fjernes.
 • Sjekk at beslag er tette og hele.

Vindu, dør og inngangsparti:

 • Kontroller vannbrett over og under vinduer og dører. Sjekk at det er fall utover, dryppkant og at det ikke kommer vann inn bak beslag.
 • Dersom trapp, inngangsparti, balkong, terrasse eller lignende er bygget tett opptil kledningen, bør dette kontrolleres ekstra nøye.

Kilde: Norsk Hussoppforsikring

Nøkkelord

Kontakter

Lars Wiig, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring
E-post: lars.wiig@klp.no
Tlf: 952 89 515

Bilder

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom