Geitoster fra Undredal på plass på topplaget
– Det kan være ganske krevende å være liten i møte med det store markedet. Da er det godt å få være del av et større fellesskap.
Det sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.
Under et Matstreif-seminar i Oslo i dag ble Marstein klappet opp på scenen. Der fikk hun overrakt Spesialitet-merker som viser at geitosten "Kvit Undredal" i tre lagringsgrader, samt brimosten "Brun Undredal", er godkjent av fagjuryen og får plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet.
– Det er veldig hyggelig at ostene våre falt i smak hos fagjuryen, men når det er sagt så synes jeg egentlig ikke at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at ostene våre er en spesialitet, humrer Marstein.
Det var statssekretær i landbruks- og matdepartmentet, Ingvild Ofte Arntsen, som fikk æren av å overrekke Spesialitet-merker til stølsysteriet. I sin tale sa hun:
– Undredal er ei lita bygd hvor ildsjeler med stolthet og høy fagkunnskap har bevart og utviklet sin geitosttradisjon og gjort detn til en bærebjelke i sin lokal-identitet.
– Ostene viktige for lokalsamfunnet
Ysteriet i Undredal ble stifta i moderne form i 2002 av tre familier, men Marstein synes det alltid er viktig å understreke at de kun har modernisert en ystetradisjon som har vært praktisert i dalen i mange generasjoner.
Stølsysteriet har høstet mye omtale og anerkjennelse. Ostene er ettertrakta og geitost-tradisjonen er blitt en viktig del av lokalsamfunnet.
–Ja, det er sant. Vi opplever en veldig støtte i lokalmiljøet, samtidig som vi også kjenner på et ansvar i bygda. Vi har for eksempel Underdalsbui hvor ostene er en viktig del av omsetningsgrunnlaget. Vi utgjør en viktig del av et skjørt system i ei bygd med bare 60 innbyggere. Derfor er det så viktig for oss å ha lag å spille på, sier Marstein.
Marstein er opptatt av at norske matprodusenter må stå sammen.
–Vi må ha felles front mot alt som presser på fra utlandet. Vi må løfte fram norske råvarer og norsk matproduksjon. Heldigvis ser vi økende interesse for norsk mat, i hvert fall ser vi det på ost. Nå spør mange etter norske oster når de handler.
–Sikkert eksotisk sett utenfra
Marstein sier hun er glad for at norsk ost seiler i medvind og får oppmerksomhet.
– Her har interesseorganisasjonen Norsk Gardsost gjort en formidabel innsats, roser hun.
Ikke få turister og journalister besøker vesle Undredal med store øyne
–Jeg kan fortsatt bli i stuss når noen liksom slår hendene sammen og synes geiter og stølsliv er eksotisk. For oss her er det jo bare en naturlig del av hverdagen, sier hun.
–Samtidig skjønner jeg jo at vi er heldige som lever i en slik hverdag - så nær naturen. Ja, visst er vi heldige. Det er ei stor glede, men samtidig et stort slit. Nå håper vi på drahjelp fra merkeordningen Spesialitet.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av den uavhengige stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom