Fyr riktig i julen - Tre av fire fyrer feil
I en undersøkelse Norstat har utført for Norsk Varme svarer tre av fire at de tenner på nederst når skal ha fyr i ildstedet sitt. Kun 14 prosent gjør det «etter boka» - nemlig tenner på øverst.
-Dette er uvant for mange, og stikk i strid med det man lærte som barn. Det er på mange måter som å rokke ved barnetroen, sier Svein-Olav Barikmo fra bransjeforeningen Norsk Varme. Han er pipespesialist og fremhever at fyring fra toppen gjør at pipa blir raskere varm og at det dermed skapes bedre trekkforhold.
Det er særlig nye ovner som trenger god trekk i opptenningsfasen for å gi god effekt.
-Mange sliter med sot på glass og mye røyk. De opplever at problemet forsvinner når de legger knusk og tennbriketter på toppen av veden før de tenner på, sier Barikmo.
Raske tips for riktig julevedfyring
Bruk tørr ved med vanninnhold mindre enn 20 %.
Tørr ved gir raskere fyr og mer varme. Samtidig avgir tørr ved også mindre partikkelutslipp enn fuktig ved. Veden skal minst ha tørket et halvt år, helst ett år. Ved som lagres ute eller i kalde rom bør tas inn ca. ett døgn før den skal brukes slik at den får romtemperatur. Rogn, bøk, eik, ask, lønn og bjørk gir mest varme per kubbe.
Tenn på fra toppen
Overraskende for mange, er at det gir best effekt å tenne på fra toppen. Da vil gassene som avgis når veden varmes opp også antennes og gi varme fremfor å forurense. All veden antennes også raskere, og man slipper sot. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis oppover. Opptenningsveden bør være på ca. Fire cm i diameter. Legg to til tre opptenningsbriketter eller bjørkenever rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.
Hold døren oppe til det er god fyr!
Vær sikker på at veden tilføres nok luft slik at den begynner å brenne så snart som mulig. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min). Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden. Store bål er uøkonomiske og gir dessuten høye røykgasstemperaturer, som kan skade peis og skorstein.
Tenk miljø
Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke eller klorholdig plast, PVC. Det avgir svært giftige gasser. Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved å la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.
Kjøp stort
Å kjøpe vedsekk på bensinstasjonen er like dyrt som å kjøpe melk og brød der. Det er fint hvis det haster, men dyrt i lengden. Hvis du bestiller direkte fra en vedleverandør gir veden deg billigere varme enn strøm.
Nøkkelord
Kontakter
Svein-Olav Barikmo, styremedlem i Norsk Varme: +47 90860637
Bilder
Om Norsk Varme
NORSK VARME er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder, skorsteiner og tilbehør, og organiserer produsenter, forhandlere og montører. Vi arbeider for enklere forskrifter, bedre opplæring og en real energi- og miljøpolitikk.
www.norskvarme.org
Følg pressemeldinger fra Norsk Varme
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Varme
Nå kommer hardkulda: Vedfyring er svært viktig for Norges energiforsyning3.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Flere steder i landet er det de neste dagene varslet sprengkulde helt ned mot 35 minusgrader. Vedfyring blir helt avgjørende for å holde varmen.
Regjeringen diskriminerer vedfyring6.12.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
De neste månedene sponser myndighetene strømfyring med milliarder, mens de som fyrer med ved må klare seg selv.
Rundt 1,5 millioner nordmenn hugger egen ved2.10.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn sverger til vedfyring selv i mildere perioder, og en undersøkelse gjort av Norstat for Norsk Varme viser at halvparten av alle som fyrer med ved, hugger veden selv. Med rundt 3,6 millioner nordmenn som bor i et hjem med ildsted, har én av fem vedfyring som hovedoppvarmingskilde.
Rimelig ved på 1-2-325.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemelding
Hvordan kan du skaffe deg rimelig ved for tiden, og hvor får du tak i den? Burde du kjøpe ved i småsekker eller storsekker, og hva slags ved kan du kjøpe? Og burde du heller bytte til et rentbrennende og mer energieffektivt ildsted fremfor å lete etter billig ved? Norsk Varme gir deg svaret.
En av tre nordmenn har bålpanne - og 700.000 nordmenn har utepeis eller pizzaovn16.3.2023 06:00:00 CET | Pressemelding
Vi nordmenn liker å kose oss ute hele året, og ikke minst liker vi å lage mat. Med bålpanne og utepeis kombineres vår lidenskap for vedfyring med lidenskap for matlaging. Både bålpanne og utepeis kan brukes året rundt, og en undersøkelse gjort av Norsk Varme viser at mange nordmenn har bålpanne eller utepeis både hjemme og på hytta.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom