Funn av salmonella: -Villsvinjegere må være forsiktige
Veterinærinstituttet har nylig funnet salmonella på et villsvin i Østfold. Mattilsynet ber nå jegere være forsiktige under håndtering av felte dyr for å unngå å bli smittet.
-Villsvin er i ferd med å reetablere seg i Norge, og vi kjenner ikke godt nok til helsesituasjonen til disse dyrene. Funnet av salmonella overrasker oss ikke, og vi vet ikke om dyrene bærer flere sykdommer, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Salmonella overføres lett ved kontakt med dyr og kjøtt. Vi ber derfor jegere som skal jakte villsvin om å ta forholdregler. Det viktigste er å håndtere rått kjøtt på en måte som minsker smitterisikoen.
-Vi ber alle om å vask hendene etter at de har vært i kontakt med villsvin eller rått villsvinkjøtt. Ikke bruk samme redskaper du bruker på villsvin eller villsvinkjøtt til andre områder, og sørg for at du vasker utstyr godt. Rått villsvinkjøtt bør ikke komme i kontakt med andre råvarer, sier Tronerud.
De vanligste symptomene på salmonella er diaré, magesmerter, kvalme og eventuelt også feber. Bakterien smitter stort sett gjennom mat og vann, men kan også smitte fra person til person, mellom dyr, og mellom dyr og mennesker.
Skal kartlegge smittestatusen
Veterinærinstituttet har satt i gang en pilotundersøkelse for å kartlegge helsen til villsvin i Norge.
Jegere, fallviltgrupper og ettersøksjegere i områder hvor det finnes villsvin skal hjelpe Veterinærinstituttet å ta prøver. Som takk for hjelpen, får de gratis undersøkelse for trikiner, som er en parasitt som alle slaktede villsvin bør undersøkes for før de brukes som mat.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS)
469 12 910pressevakt@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Norsk Protein skal ta hjerneprøver av storfe og småfe fra 1. mars.22.2.2019 12:54:35 | Pressemelding
Det skal tas prøver for prionsykdommer (TSE) hos alle døde dyr over en viss alder. Nå blir varslingen knyttet til disse prøvene enklere.
Mattilsynet foreslår tiltak for å unngå et for høyt inntak av energidrikker blant barn og unge18.2.2019 14:05:22 | Pressemelding
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Mattilsynet utredet konkrete tiltak for å forhindre at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker. Mattilsynet anbefaler blant annet en øvre grense for koffeininnhold i energidrikker.
Gode hygienerutiner hos lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter13.2.2019 10:00:00 | Pressemelding
Mattilsynet har vurdert rutiner for produksjon, hygiene og merking hos 141 lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter. Resultatet viser at bransjen generelt har gode rutiner og kontroll, men en tredjedel fikk likevel merknader.
Invitasjon til overleveringsmøte om energidrikker29.1.2019 12:58:41 | Presseinvitasjon
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet. Fredag 1. februar overleveres og presenteres rapporten i et åpent møte.
Mattilsynets merkesjekk: Fortsatt mange feil i merkingen av brød og brødvarer18.1.2019 10:00:00 | Pressemelding
Mattilsynet har vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næringsdeklarasjonen. Bransjen setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.
Vannverkene produserer trygt drikkevann16.1.2019 08:00:00 | Pressemelding
De aller fleste vannverk i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har god drift av og kontroll med UV-anlegg som hygienisk barriere. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn av 265 vannverk. Men nesten halvparten hadde mindre brudd på regelverket.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom