Trygg Trafikk

Frykter norske ungdommer øvelseskjører for lite

Del

Jo mer du kjører jo bedre sjåfør blir du. Bruk sommeren godt og la ungdommene slippe til bak rattet oppfordrer Trygg Trafikk.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mange 16-åringer er klare for å øvelseskjøre, men øvelseskjøring er ikke lenger godkjent som gyldig fravær fra skolen. Trygg Trafikk er bekymret for at ungdommene ikke kjører nok før de skal ut på veien alene.

- Unge i alderen 15-24 er de mest risikoutsatte i trafikken. Bruk sommerferien å la 16-åringene ta over kjøringen. Det er viktig at de øver seg mest mulig slik at de får et godt grunnlag for å bli trygge sjåfører, minst 140 timer i tråd med Statens vegvesens anbefalinger, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Knut Olav Røssland Nestås.

Tren på å bli god sjåfør

Røssland Nestås er tidligere trafikklærer og har en klar oppfordring til både de som skal begynne med trafikkopplæring og deres foreldre.

- Skal du bli flink til noe så er det trening som gjelder. Det samme gjelder for bilkjøring. Kjøring handler ikke bare om å lære å bruke gir og klutsj riktig, men å lære og forstå trafikken og være oppmerksom. Det tekniske er en del av opplæringen, men valgene du tar som fersk sjåfør er mye viktigere, sier Røssland Nestås.

Velg en godkjent trafikkskole

Mange foreldre er nervøse og usikre når de håpefulle skal sette seg bak rattet for første gang.

- Et godt tips er å la de gå til en godkjent trafikkskole i starten slik at de har et godt grunnlag før foreldrene tar over. Jeg vil også anbefale at foreldrene er med på de første kjøretimene. Det gir innsikt i hvordan trafikklæreren jobber og tips til hva man kan jobbe videre med.

Bruk den nyeste bilen

- Bruk den nyeste bilen dere har. Dette gjelder både når dere øvelseskjører og når poden skal låne bilen etter at lappen er i boks. Og helt til slutt, ikke la deg stresse. La det bli en behagelig og trygg opplevelse for dere begge, avslutter Røssland Nestås.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HUSK DETTE NÅR DU SKAL ØVELSESKJØRE:

- Rød L på hvit bakgrunn, godt synlig i bakvinduet

- Ekstra speil til ledsager

- Ledsager må være minst 25 år og ha hatt førerkort sammenhengende de fem siste årene

- Trygg Trafikk og Statens vegvesen anbefaler minst 140 timer med øvelseskjøring

- Bilen må være i klasse B, som har tillatt totalvekt inntil 3500 kilo

- Du kan ikke øvelseskjøre i utlandet

- Bevis for gjennomført trafikalt grunnkurs og legitimasjon må medbringes under kjøring

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Last ned bilde

Om Trygg Trafikk

Trygg Trafikk
Trygg Trafikk
Tullinsgate 2
0103 Oslo

22 40 40 40http://www.tryggtrafikk.no

Trygg Trafikk jobber for at færrest mulig skal omkomme eller bli hardt skadet i trafikken. Vi er tilstede i alle landets fylker. Trygg Trafikk er både samarbeidspartner og pådriver overfor myndigheter og bedrifter. Vi er også et bindeledd mellom frivillige aktører og myndigheter.

Følg saker fra Trygg Trafikk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Trygg Trafikk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Trygg Trafikk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom