Norsk Folkehjelp

Frp driver feilaktig propaganda

Del

Hvis Frp mener at Norge skal hjelpe en million syriske flytninger i nærområdet, så er det egentlig en gladsak. Men det finnes ingenting som tilsier at dette vil være et reelt tall, selv om man lar være å ta i mot de 8000 syriske flyktningene som Stortinget har vedtatt.

Vil koste 100 milliarder i nærområdene

– Dette er villedende av Frp. De har aldri gått i bresjen for å øke innsatsen i Syrias nærområder drastisk. I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett i mai i år ble det kun satt av 250 millioner kroner ekstra til hjelp i Syria og nærområdene, og dette ble tatt fra andre poster i bistandsbudsjettet og ikke gitt som friske midler, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

I Frp sin kampanje på nettside og i sosiale medier gir partiet inntrykk av å ville opplyse velgerne til å ta informerte valg. De sidestiller to alternativ: Å hjelpe 8000 syrere til et bedre liv i Norge eller å hjelpe 1.000.000 syrere til et bedre liv i nærområdene. Men hvor mye det vil koste Norge å ta imot 8000 flytninger er det knyttet så stor usikkerhet til at selv ikke SSB vil komme med noe anslag. Beregninger fra Justis- og beredskapsdepartementet viser at en syrisk flyktning i Norge vil utgjøre en kostnad på en million kroner over en femårsperiode. Til sammenligning viser tall fra Jordan at det å gi helt grunnleggende nødhjelp til en syrisk flyktning over samme antall år vil koste ca 150.000 kroner. Hvis vi legger et konservativt anslag på 100.000 kroner per flyktning til grunn, vil det koste rundt 100 milliarder kroner over fem år å hjelpe en million syrere i nærområdene. Og da er det snakk om grunnleggende nødhjelp. Prisen for et verdig liv vil være mye høyere.

Noen kan ikke hjelpes i nærområdene

I realiteten kan de to alternativene ikke sammenlignes. Norge må gjøre begge deler.

– Vi kan ikke velge å ikke ta i mot flyktninger til Norge selv om vi eventuelt øker innsatsen i nærområdene. Det er rett og slett ikke alle som kan hjelpes i nærområdene, sier Tørres, og viser til at FNs høykommisær har bedt Norge om å ta imot spesielt utsatte grupper.

Det dreier seg om de med medisinske behov, men også store grupper av andre ressurssterke mennesker: politiske demokratiaktivister som er blitt torturert av Bashar al-Assads styrker for å ha stått opp for demokratiet, mødre som er enker fordi deres menn har blitt drept i kamp mot ISIL, homofile og palestinske statsløse på flukt ut av Syria. De statsløse palestinerne møter nå stengte grenser og trusler om å bli sendt tilbake til Syria, både i Jordan og Libanon. Det er ikke et alternativ å «hjelpe dem der de er». Mange risikerer å bli sendt tilbake til krigssoner om de blir værende i nærområdene.

Fri bosetting for de som venter i mottak

Frp har også uttrykt bekymring for de mellom 3000 og 5000 asylsøkerne som sitter i mottak uten en kommune å flytte til. Tørres understreker at det er mye som kan gjøres for at disse blir bosatt raskere.

– En løsning er at disse får fri bosetting, altså får de selv velge hvor de vil bosette seg. Mange av disse har vært i Norge i flere år, snakker norsk og kjenner til norske forhold. Det vil ikke utgjøre noen stor belastning, mange vil flytte til de store byene og utgjøre en dråpe i havet av dem som uansett flytter innad i Norge. På den måten ville vi umiddelbart kunne frigjøre nærmere 5000 plasser til årets pulje med syriske flyktninger. Vi kan lett skaffe ytterligere flere tusen plasser ved å åpne mottaksplasser som har blitt lagt ned de siste årene, og sørge for midlertidig innkvartering for eksempel i militærleirer, sier Tørres.

For ytterligere kommentarer, kontakt Liv Tørres på tlf 916 26 288

Nøkkelord

Kontakter

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom