Pax Forlag

Frimurernes ritualer stammer fra vikingene

Del

Frimurernes hemmelige ritualer stammer fra vikingenes religion. Denne oppsiktsvekkende nyheten presenteres i en bok som foreligger nå.

De norske og danske vikinger og landnåmsmenn brakte sitt rettsvesen, religion og samfunnsorden med seg da de slo seg ned på Island, Skottland og England i vikingtiden. Da kristendommen ble innført i de norrøne områder i Storbritannia, gikk utøverne av de gamle ritene under jorden. Det var først på begynnelsen av 1700-tallet i England og Skottland at de igjen fremstod offentlig og da i form av frimureriet. De opprinnelige første, andre og tredje gradene i frimureriet er direkte fortsettelse av vikingenes rituelle innvielser til gudene Frøya, Odin og Tor.

På overflaten er ritene endret ved at de norrøne gudenavnene er fjernet og erstattet med kong Salomo. Ellers er svært lite endret, sier frimureren Arvid Ystad om sin bok Frimurerne i vikingtiden. De fire søylene sentralt plassert i frimurersalene i dag, svarer til de søylene som stod i stolpehull under våre eldste stavkirker. Frimurerens tøffel, som han får på høyre fot ved opptaket i første grad, finner vi i Gulatings- og Frostatingslovenes omtale av hva som skjedde når en ung mann skulle opptas i ætten. Sagaene forteller også at landnåmsmennene kastet høysetestolpene over bord da de nærmet seg land, disse Tors søyler er nå blitt Salomos søyler. Vi finner arkeologiske spor av riter som har gjenoppstått i form av frimureriet over hele Skandinavia, sier Ystad, på museer, i gamle horg, i gravhauger, på bildesteiner på Gotland samt i skriftlige kilder som Voluspå, Håvamål og Snorres Edda. Saken er bare at ingen i dagens frimurerbevegelse er klar over dette opphavet. Arkeologen og kunsthistorikeren Oddgeir Hoftun sier om boken: «et solid arbeid som underbygger hypotesen på en overbevisende måte».

Kontaktinformasjon:

Arvid Ystad, forfatter
Tlf.: 90 76 46 46

Nøkkelord

Bilder

Last ned bilde
Forfatter og frimurer Arvid Ystad. Foto: Erik Bergersen
Forfatter og frimurer Arvid Ystad. Foto: Erik Bergersen
Last ned bilde

Lenker

Om Pax Forlag

Pax Forlag
Pax Forlag
Dronningens gate 16
0152 Oslo

23 13 69 00http://www.pax.no

Følg saker fra Pax Forlag

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Pax Forlag på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.