Franske forbrukere vurderer laksekjøp med app
I Frankrike er mat et viktig tema, og er en stor del av den nasjonale kulturen. Franskmennene har blitt mer og mer oppmerksomme på hva de spiser, og interessen vokser stadig. I dag er 69% av forbrukerne interessert i effekten kostholdet har på deres helse, og den økende interessen gjennom årene har også endret kjøpsvanene til folk, opplyser det franske landbruks- og matdepartementet.
«Yuka», «Foodvisor», «Kwalito» og «Open Food Facts» er fire applikasjoner – apper – utviklet i Frankrike som blir stadig mer populære blant forbrukere.
Yuka er den mest kjente, og har hatt en rask vekst med mer enn fem millioner nedlastninger på Google play på under to år. Brukerne skanner strekkoden til et produkt og får deretterinformasjon om produktets ernæringsmessige egenskaper og mangler. Hvert produkt får en poengsum på en skala fra 1-100 i henhold til ernæringsmessige egenskaper (60% av poengsummen), innhold av tilsetningsstoffer (30%) og produktets økologiske dimensjon (10%).
Database som utvikles raskt
I 2018, bare ett år etter at den ble lansert, hadde appen Yuka mer enn 500.000 produkter i databasen sin. Appen skal være helt uavhengig av produsenter og distributører. Referansekatalogen fungerer som Wikipedia og er et åpent oppslagsverk, slik at det er brukere som legger informasjon om produkter i Yukas database. Basert på informasjonen beregner appen automatisk den ernæringsmessige kvaliteten til et produkt.
Appen kan brukes av alle. I dag bidrar forbrukere i hele Frankrike til å innføre nye produkter i appens database. Når du legger til et nytt produkt, vil appen skanne produktet og deretter ta bilder av produktet fra ingredienslisten og ernæringstabellen.
Røkelaks dårlig ut
Til tross for at laks er kjent for å være en sunn kilde til protein og fett, er røkelaks ifølge Yuka og Openfoodfacts beskrevet som et dårlig produkt. De påstår at røkelaks inneholder for mye salt og anses derfor som farlig for forbrukere.
Hvis vi sammenligner røkt laks med fersk laks fra Norge, får fersk laks en bedre poengsum fordi den inneholder mindre salt.
Frankrike er Europas nest største røkelaksprodusenten og bruker hele 60% norsk laks i sin produksjon. Dessuten Frankrike det nest høyeste forbruket av laks i Europa.
Ifølge franske produsenter av røkelaks, kan apper som Yuka og OpenfoodFacts ha en negativ påvirkning på røkelakssalget, fordi dårlig score kan skremme forbrukerne. Røkelaksprodukter får automatisk dårligere poengsum fordi de inneholder mer salt. For å gjøre røkelaks mer attraktivt, kan det være en idé å utvikle røkt laks med mindre saltinnhold. Dette kan være utfordrende fordi kaldrøkt laks er saltet for å øke holdbarheten.
Når det gjelder fersk laks, kan de gode evalueringene av produktet berolige de franske forbrukerne som har blitt påvirket av negative oppslag om blant annet ethoxyquin, antibiotika, insektmiddel i forbindelse med laks.
Kan påvirke omdømme
På grunn av suksessen i Frankrike, har Yuka blitt tilgjengelig i andre land og er nylig blitt introdusert i Belgia og i Sveits. Appen er ikke tilgengelig i Norge ennå.
Laksindustrien har ingen grunn til å frykte apper som Yuka nå. Industrien må imidlertid være oppmerksom fordi Yukas suksess er basert på forbrukernes ønske om å velge sunnere produkter. På grunn av denne applikasjonen vil man kunne sammenligne næringsegenskapene til produkter av samme kategori, og eksportører vil kunne tilby laks som skiller seg ut med lavere fettinnhold.
Apper som Yuka er nye og innflytelsesrike aktører som kan påvirke et produkts omdømme.
Nøkkelord
Kontakter
Florent GovaertsForsker
Tel:+47 944 96 621Florent.govaerts@nofima.noBilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Alta, Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
Oppdrett for å redde havbunnen10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Oppdrett av kråkeboller kan redde tareskogen, samtidig som det kan skape produkter av høy verdi i Norge.
Hvordan maten behandles påvirker holdbarhetsdatoen9.1.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Lettbedervet mat er merket med siste forbruksdato, og holdbarheten kan bli kortere hvis maten ikke blir produsent og oppbevart korrekt. Nå skal forskere utvikle dynamisk holdbarhetsmerking som tar hensyn til alt som kan påvirke. Du kan dermed være helt trygg på at holdbarhetsdatoen er korrekt.
Nofima har forsket på ny oljekilde4.1.2024 07:05:00 CET | Pressemelding
Når fisk spiser planteolje med marint omega-3, får den mer omega-3 i kjøttet, bedre pigmentering og færre mørke flekker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom