Virke

Forventet justering av matprisene

Del

Tall fra SSB viser at prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer økte svakt med 1,2 prosent i juni 2017. I løpet av det siste året, fra juni 2016 til juni 2017, har matprisene imidlertid økt mindre enn konsumprisindeksen generelt.

- Den svake prisøkningen er som forventet. Det er helt vanlig å se en justering av prisene fra mai til juni, blant annet siden norsk frukt og grønnsaker nå er på markedet, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Matprisene svinger gjennom året, og som regel vil prisene gå ned rundt typiske høytider som jul og påske, samt rundt påskestart. Det vanlige mønsteret er da at prisene svinger opp igjen etterpå.

– Prisøkningen i juni følger et vanlig mønster. Prisen har svingt svakt oppover denne måneden i tre av de fire siste årene, forteller Størksen. – Samtidig ser vi at prisene svinger noe mer etter at vi fikk tre mer jevnstore dagligvarekjeder, sier hun.

Matprisene øker mindre enn konsumprisindeksen over tid

Ser man på 12-måneders endringen, fra juni  2016 til juni 2017, har prisen på mat og alkoholfrie drikkevarer imidlertid økt langt mindre enn konsumprisindeksen ellers. Mat og alkoholfrie drikkevarer økte med kun 0,9 prosent i denne perioden, mens konsumprisindeksen økte med 1,9 prosent løpet i samme periode.

– På tross av den forventede prisøkningen i juni har hard konkurranse ført til at matprisene har vært holdt lave hele det siste året, avslutter Størksen.

Kontakter

Bilder

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 20 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. Virke mener virksomheter lykkes best når verdiene skapes i samspill mellom arbeidsgiver og medarbeider.

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom