Kulturhistorisk museum

Forvandling– tro og hellige gjenstander i middelalderen.

Del
Enestående kirkekunst fra norsk middelalder. I vår nye utstilling Forvandling viser vi hvordan trebiter ble til hellige gjenstander.

Torsdag 31. januar åpner middelalderutstillingen Forvandling på Historisk museum i Oslo. Her kan du se en rekke vakre gjenstander som ble dyrket som hellige av nordmenn i middelalderen. 

En gang i tiden var disse gjenstandene smykket i sterke farger. I dag er overflater nedbrutt, fargepigmenter bleket, og mange helgenskulpturer og altertavler er bevisst blitt endret underveis: Deler er fjernet, flyttet på eller tilføyd.

Utstillingen utforsker overganger mellom det menneskelige og det guddommelige, og beskriver den forvandlingen som gjenstandene har gjennomgått siden de havnet innenfor dørene i en kirke.

I middelalderen var kirkerommet utformet som en forsmak på paradis, en liten del av Guds himmelrike senket ned på jorden. Fra de var små lærte menneskene at livet på jorden var vondt og kort, men at bedre tider ventet etter døden dersom de levde som gode kristne.

Helgenens kraft

Helgenene var Guds hellige menn og kvinner. I kirkene var de til stede i form av skulpturer og malerier. Statuene gjorde de opphøyde figurene fra bibelfortellingene og helgenlegendene ekte og jordiske, og nesten som ved et mirakel kunne man møte dem ansikt til ansikt. Til dem henvendte folk seg med offer og bønn for å få hjelp og nåde.

I utstillingen kan du også se en rekke andre gjenstander som har den iboende forvandlingen mellom det menneskelige og det guddommelige, mellom det materielle og det åndelige og mellom den daglige praksis og de hellige handlingenes kraft. Fra penge til offergave, fra planke til ikon.

Ål-taket

Takmaleriet fra Ål stavkirke er en hovedattraksjon i denne utstillingen. Dette er den eneste større romutsmykningen som er bevart fra norsk middelalder.

Det over 700 år gamle tretaket er laget som en tegneserie, og består av 23 separate motiver som beskriver bibelhistorien fra skapelsesberetning til Jesu liv og død. Malerstilen er enkel, men følger strenge tradisjoner for hvordan fortellingene i bibelen skulle framstilles, bestemt av teologer fjernt fra Norge.

Takmaleriet er laget som en tegneserie, og består av 20 separate motiver som beskriver bibelhistorien fra skapelsesberetning til Jesu liv og død.

Forvandling bygger på to forskningsprosjekter som på hver sin måte utforsker forholdet mellom menneskene og kirken i middelalderens Norge, en periode på over 500 år, fra den kristne kongen Olav Haraldssons død i 1030 til reformasjonen i 1537.

Ta kontakt for å avtale omvisning eller få mer informasjon: 

Faglig ansvarlig for utstillingen:

Professor Svein Gullbekk

mobil: 915 34 240
s.h.gullbekk@khm.uio.no

Kommunikasjonsansvarlig:

Øivind Gulliksen
mobil: 907 87 318
oivind.gulliksen@khm.uio.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Kulturhistorisk museum

Kulturhistorisk museum
Frederiks gate 2
0164 Oslo

22 85 19 00http://www.khm.uio.no/

Kulturhistorisk museum er en del av Universitetet i Oslo og består av Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk museum på Tullinløkka.

Vi er et forskningsmuseum og har Norges største samling av etnografiske og historiske gjenstander, fra steinalderen og frem til nyere tid. 

Følg pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturhistorisk museum på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturhistorisk museum

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye