Institutt for samfunnsforskningInstitutt for samfunnsforskning

Fortsatt stor mannsdominans på toppen av næringslivet

Del
Kun 22 % av topplederne i de 200 største selskapene i Norge, er kvinner. Det er likevel en liten, men positiv utvikling fra 2014, viser ny utgave av CORE Topplederbarometer.

Hvis du vil se dette innholdet fra www.samfunnsforskning.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

Menn skiftes ut med menn

Flere selskap har også fått en kvinnelig CEO (administrerende direktør) siden 2016, viser barometeret. I 2018 er 10 % av CEO-ene kvinner, en økning fra 7,5 % i 2016.

– Selv om andelen kvinnelige CEO-er går fremover, går det sakte. Barometeret viser at flertallet av har vært CEO i under fem år. Men til tross for store utskiftninger, er det bare 13 % kvinner som er rekruttert til CEO-stilling de siste fire årene, sier Sigtona Halrynjo, forsker ved CORE og Institutt for samfunnsforskning.

Kvinner har støttefunksjoner, menn har resultatansvar

Kvinner og menn har ulike type posisjoner i en toppledergruppe. Kvinnelige toppledere har i større grad stabsposisjoner og typiske støttefunksjoner, som HR og kommunikasjon, enn det mannlige toppledere har. Menn har oftere enn kvinner operative linjeposisjoner med resultatansvar.

  • I stabsposisjoner er det kjønnsbalanse (48 % kvinner og 52 % menn). 
  • I linjeposisjoner er mannsdominansen svært stor: Kun 16 % av de kvinnelige topplederne har linjeposisjon med resultatansvar.

– Barometeret viser at dersom man ønsker bedre kjønnsbalanse på toppen av næringslivet, må fokus rettes mot å øke andelen kvinner i linjeposisjoner. Det er her den store utfordringen ligger, forteller Halrynjo.

Flere gjør det bedre, men flere gjør det også dårligere

  • Av de 200 største selskapene i Norge, har 14 % av selskapene 40-60 % kvinner i toppledergruppen. Dette er en økning fra 11 prosent i 2016.

  • Av de 200 største selskapene i Norge, har 20 % av selskapene ingen kvinnelige toppledere, en økning fra 17,5 %. 

CORE Topplederbarometer viser også hvordan de største selskapene fordeler seg når det gjelder andel kvinnelige toppledere:

 Hvis du vil se dette innholdet fra www.samfunnsforskning.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.

CORE – Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning – har på oppdrag av Barne- og likestillingsdepartementet laget CORE Topplederbarometer. Her kartlegger vi kjønnsfordelingen i de 200 største selskapene over tid.

Les mer og se CORE Topplederbarometer her.

Nøkkelord

Kontakter

Om Institutt for samfunnsforskning

Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning
Munthes gate 31
0260 Oslo

23 08 61 00http://www.samfunnsforskning.no

Institutt for samfunnsforskning er en uavhengig, ikke-kommersiell stiftelse i Oslo.

Siden opprettelsen i 1950 har instituttet spilt en avgjørende rolle for utviklingen av norsk samfunnsforskning. 

Vi søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe grenser mellom grunnforskning og anvendt forskning. Målet er å frambringe kunnskap og forståelse på områder som er viktige for samfunnsutviklingen og arbeide i nær tilknytning til den internasjonale forskningsfronten.

Følg pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Institutt for samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Boklansering: Eliter i endring19.10.2022 14:00:16 CEST | Pressemelding

Den nye boken «Eliter i endring» spør hvem de norske elitene er og hvordan de skiller seg fra resten av befolkningen. Torsdag 20. oktober kl. 14:30 lanseres boken ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), og vi har invitert noen eliter til debatt. I panelet deltar Kristin Skogen Lund, Bjørgulv Braanen, Mari Teigen og Torbjørn Røe Isaksen (moderator). Forfatterne av boken er forskere Fredrik Engelstad, Trygve Gulbrandsen, Arnfinn H. Midtbøen og Mari Teigen.

Følger lokale partilag og lister med i tiden?14.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding

Fredag 21. oktober lanseres forskningsrapporten «Lokale partilag og lister. Organisasjon, aktiviteter og økonomi» av Institutt for samfunnsforskning (ISF). Rapporten er produsert i samarbeid med NORCE på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet og gir et oversiktsbilde av aktivitet og organisering av kommunepartier og lokale lister i Norge. ISF inviterer journalister og andre interessenter til frokostlansering for presentasjon av hovedfunn og paneldebatt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye