Virke

Fortsatt høy grensehandel - sterk bekymring i handelen

Del

Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013. Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter.

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen
Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen

– Grensehandelen er urovekkende høy selv før de omstridte avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer og på alkoholfrie drikkevarer trådde i kraft fra nyttår. Vi er svært bekymret for den videre utviklingen. Det er uholdbart at regjeringen fortsetter å ignorere de store utfordringene den eksploderende grensehandelen har for samfunnet og næringslivet, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Tall fra SSB viser at grensehandelen i 2017 var på 15,1 milliarder kroner, en økning på 9 % fra 2016. Andersen tror vi kommer til å se en fortsatt vekst når tallene for første kvartal i 2018 kommer. Dette understrekes blant annet av planer om å doble handelskapasiteten i Strømstad og Svinesund.

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek til sportsforretninger. At myndighetene har gjort det enda mer lukrativt å kjøre over grensen for å handle, er rett og slett uakseptabelt.

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, kommer den kraftige økningen i netthandel fra utlandet. Avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, er også med på å sende stadig flere av de norske handlekronene ut av landet.

– Norske politikere må slutte å klusse med rammevilkårene til norsk handel, som om det var en næring som er skjermet for konkurranse fra utlandet. Nå er grensen nådd, avslutter Andersen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen
Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen
Last ned bilde

Lenker

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsensgate 90
0230 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

RETTELSE I TEKSTEN Virke er glad for at sysselsettingsutvalget åpner for endret sykelønnsordning!28.3.2019 10:59:49 CETPressemelding

– Virke har stått i front for å kreve at vi som samfunn må ta sykelønnsdebatten, og vi mener det er positivt at det nå foreslås konkrete endringer i sykelønnsordningen. Norge har verdens høyeste sykefravær og 32 millioner tapte dagsverk hvert eneste år. Bare i detaljhandelen var det nesten en halv million tapte dagsverk i 3 kvartal 2018, sier Ivar Horneland Kristensen administrerende direktør i Virke.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom