NAF

Første påske med elbil? Her er ladetips og råd på veien!

Del

I påsken kan det bli hektisk på veiene, det blir fort kø. Dette gjelder også på de mest populære ladestasjonene. Her er noen råd fra NAF om du har med elbilen på påskeferie.

LAD SMART: I påsken kan det være trykk på ladestasjonene, planlegg hvor du skal lade før du reiser.
LAD SMART: I påsken kan det være trykk på ladestasjonene, planlegg hvor du skal lade før du reiser.

Kort fortalt:

• Husk ladevett på ladestasjoner
• Lad opp batteriet før du er framme
• Følg nøye med hvis du lader med vanlig stikkontakt på hytta
• Forvarm batteriet før du drar
• Har du godkjent ladepunkt på hytta, la laderen stå i hele påsken

Lad opp bilen før du kommer fram til hytta

Ikke alle har gode lademuligheter på hytta, og bilen blir kanskje stående ubrukt i mange dager. For å være sikker på at du har nok strøm for å komme deg hjem, er det lurt å lade opp før du er framme på hytta. Da har du allerede kjørt en stund, og batteriet er driftsvarmt.

— Med elbil gjelder det å tenke litt annerledes. I stedet for å stoppe på en bensinstasjon for å fylle full tank, lader man batteriet litt her og litt der. Husk at du lader når du stopper - ikke stopper for å lade. Legg pausen til en ladestasjon, og får du tatt matinnkjøpet samtidig oppnår du tre ting; hvile, mat til påsken og drivstoff til bilen sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal.

Forvarm batteriet før du skal dra

Lave temperaturer gjør at bilbatteriets effekt minker dramatisk. Mange elbiler har mulighet til å forvarme batteriet. «Motorvarmeren» gjør at batteriet ikke er iskaldt, og varmere batteri gir mindre forbruk til hjemturen.

— Varme batterier gjør bilturen enklere. Det er unødvendig å få kortere kjørelengde når man enkelt kan varme opp batteripakken, mener Sødal.

Vær obs på gamle elektriske anlegg

Mange tar elbilen til hytta, og det går helt fint, men sjekk anlegget før du lader på en hytte du ikke er kjent med. Vanlige stikkontakter i garasjer og eldre elektriske anlegg er ofte ikke konstruert for å lade elbiler. Dersom du lader elbilen fra vanlig stikkontakt og ikke via godkjent ladeboks øker risikoen for varmgang og brann, spesielt på gamle elektriske anlegg. Sørg for å ha med deg riktig utstyr og følg med på stikkontakten.

— Elbiler brenner ikke oftere enn andre biler, men det er tryggere å lade på et sikkert anlegg, sier Sødal.

Har du skjøteledning ut på hyttetunet, sørg for å beskytte bilens ladekabel og kabelskjøten slik at den ikke snør igjen eller blir skadet. Og husk at kabler blir varme, og lett smelter seg ned i snøen.

Vis ladevett

Først og fremst er det greit å undersøke lademuligheter langs veien, du kan bruke NAFs ruteplanlegger for oversikt over ladestasjoner.

— Ikke okkuper ladestasjonene, unngå å lade batteriet helt fullt - det skåner batteriet. I tillegg går det saktere jo mer strøm batteriet har. Når du kommer over 80 prosent vil du se ladetiden øker, avslutter Sødal.


Les om sikker pakking av påskebilen her.

God påske!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

LAD SMART: I påsken kan det være trykk på ladestasjonene, planlegg hvor du skal lade før du reiser.
LAD SMART: I påsken kan det være trykk på ladestasjonene, planlegg hvor du skal lade før du reiser.
Last ned bilde
PLANLEGGING: Du kan kun betale via app, sms eller med ladebrikke - finn ut av hva som lønner seg for deg før du drar.
PLANLEGGING: Du kan kun betale via app, sms eller med ladebrikke - finn ut av hva som lønner seg for deg før du drar.
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom