SINTEF

Første glassrekkverk med SINTEF Teknisk Godkjenning

Del
Agripa Glassrekkverk har som første glassrekkverk fått utstedt en SINTEF Teknisk Godkjenning.
Bildet viser pendeltesting av glassrekkverk i SINTEFs lab i Oslo. Foto: SINTEF Byggforsk
Bildet viser pendeltesting av glassrekkverk i SINTEFs lab i Oslo. Foto: SINTEF Byggforsk

I løpet av de siste årene har glassrekkverk blitt en av de mest vanlige typene rekkverk i Norge. Det finnes mange ulike produkter på markedet, men kvaliteten på de glassrekkverk som tilbys i markedet er svært variabel.

– I 2017 testet SINTEF Byggforsk flere glassrekkverk, og vi kunne konstatere at mange glassrekkverk ikke oppfyller funksjonskravene som følger av Byggteknisk forskrift (TEK), sier forskningssjef Jan Olav Hjermann ved SINTEF Byggforsk.

Omfattende godkjenning

SINTEF Byggforsk har vært involvert i flere saker vedrørende testing av glassrekkverk som er montert på bygninger i Norge. Bakgrunnen for dette er at brukere av glassrekkverk har ønsket å få rekkverkene testet av en nøytral tredjepart. Instituttet har også vært engasjert i skadesaker som omfatter glassrekkverk.

På bakgrunn av disse erfaringene utarbeidet SINTEF Byggforsk retningslinjer for SINTEF Teknisk Godkjenning for glassrekkverk. Agripa Glassrekkverk er det første produktet som har fått SINTEF Teknisk Godkjenning, og TG 20572 ble publisert 13.11.2018.

Som underlag for slik godkjenning testes bl.a. styrke og stivhet til det sammensatte rekkverksystemet, inkludert støtprøving med pendel og statisk horisontallast. En godkjenning omfatter også kontroll av dokumenterte egenskaper til alle delprodukter, inkludert bestandighet.

Forutsetter riktig prosjektering og montasje

SINTEF Teknisk Godkjenning for glassrekkverk forutsetter at prosjektering og montasje følger prinsippene som er angitt i Byggforskseriens anvisning 536.112 Rekkverk. Det er også viktig å påse at rekkverkstolpenes feste til underlaget blir tilfredsstillende dimensjonert og utført. Slik dimensjonering må gjøres spesifikt for hvert enkelt byggeprosjekt, fordi lastkapasiteten er avhengig av det aktuelle underlagsmaterialet og ikke kan inkluderes i en produktgodkjenning.

– For å gjøre et trygt valg, oppfordres alle kjøpere av glassrekkverk til å velge gode produkter med god dokumentasjon. Glassrekkverk med SINTEF Teknisk Godkjenning oppfyller både krav i henhold til TEK og de krav som SINTEF Byggforsk stiller for slike produkter, sier Hjermann.

Kontakter

Bilder

Bildet viser pendeltesting av glassrekkverk i SINTEFs lab i Oslo. Foto: SINTEF Byggforsk
Bildet viser pendeltesting av glassrekkverk i SINTEFs lab i Oslo. Foto: SINTEF Byggforsk
Last ned bilde

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

Om SINTEF Byggforsk

SINTEF Byggforsk er et forskningsinstitutt for bærekraftig utvikling av bygg, infrastruktur og mobilitet. Vi skaper verdier for våre kunder og samfunnet gjennom forskning og utvikling, forskningsbasert rådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi har spisskompetanse innenfor fagområder som arkitektur, bygg, vann, samferdsel og samfunnsøkonomi. Vi utvikler fremtidens løsninger for et bærekraftig samfunn.

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye