Norges idrettshøgskole

Formen til HV-soldater er bedre enn sitt rykte

Del

Norske heimevern-soldater er i god fysisk form, viser forskning fra NIH.

Mens Forsvaret forbindes med veltrente unge kvinner og menn i stram uniform, så er myten om den typiske HV-soldaten det stikk motsatte. Men nå står myten for fall. Høgskolelektor Anders Aandstad ved Forsvarets høgskole og NIH, har studert fysisk form og aktivitet hos nærmere 800 norske HV-soldater. Og konklusjonen er oppløftende: To av tre HV-soldater tilfredsstiller generelle anbefalinger til fysisk form. De har også et fysisk aktivitetsnivå som ligger fullt på høyde med kolleger i andre NATO-land.

-  Flertallet av HV-soldater ser derfor ut til å ha tilstrekkelig god fysisk form til å utføre planlagte HV-oppdrag. Men selv om gjennomsnittet er bra, så viser studien stor individuell variasjon, sier Aandstad.

Tøffere hjemme enn på øvelse

HV-soldatene som deltok i studien gikk med måleapparat på overarmen for å registrere all fysisk aktivitet og trening. Dette måleapparatet bar de både på øvelse og i det sivile liv. I gjennomsnitt gikk HV-soldatene omlag 10 000 skritt per dag. En vanlig anbefaling går ut på å gå i gjennomsnitt 10 000 skritt hver dag, og dette oppnådde 44 % av HV-soldatene. 

-  Resultatet viser at soldatene hadde flere minutter med aktivitet av høy intensitet når de var hjemme, enn når de var på øvelse. Dette viser at HV-øvelsene er relativt lite kondisjonskrevende og består av mye venting og stillesittende vakthold, sier Aandstad.

Bedre utnyttelse av HV

For å vite om HV er i god nok fysisk form til å gjøre en tilfredsstillende jobb trenger man en nærmere analyse av hvilke arbeidsoppgaver HV utfører, og hva det koster fysisk å gjennomføre dette arbeidet. Denne type analyse finnes foreløpig ikke, men basert på en av HVs primære oppgaver, vakt og sikring, antas det at arbeidskapasiteten er tilfredsstillende for flertallet.

-  Det fysiske aktivitetsnivået hos gjennomsnittssoldaten mener vi er relativt høyt, og kondisjonen var også noe bedre enn det vi antok. Det er derfor viktig at Forsvaret ser hvilken ressurs som nye HV har blitt, og utnytter denne enda bedre i fremtiden, sier Aandstad.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norges idrettshøgskole

Norges idrettshøgskole
Norges idrettshøgskole
Sognsveien 220
0863 Oslo

23 26 20 00http://www.nih.no

Norges idrettshøgskole er ein vitskapleg høgskule med eit særleg, nasjonalt ansvar for forsking og høgare utdanning innan det idrettsvitskaplege fagfeltet.

Følg saker fra Norges idrettshøgskole

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettshøgskole på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges idrettshøgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom