Frende Forsikring

Født med ski på beina?

Del

Liten skaderisiko i skibakken. Vi skader oss langt sjeldnere på ski enn våre skandinaviske naboer.

Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, ifølge Frende Forsikring.
Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, ifølge Frende Forsikring.

Antall alpinskader til legebehandling utgjør mindre enn en prosent av det totale antallet ulykkesskader til legebehandling i Norge.

- Står du på ski fire dager i året, kan du statistisk stå på ski i 315 år før det inntreffer en skade som krever legebehandling, sier Andreas Rødven, tidligere generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF).

Trygge på ski
- Mye kan tyde på at nordmenn fremdeles er tryggere på ski enn våre skandinaviske naboer, sier Gry Monica Hellevik, som er assistansesjef hos Falck Global Assistance, alarmsentral for reiseforsikringskunder.
På listen over sykdom og skade alarmsentralen må hjelpe reisende med i vinter, har både svensker og dansker kneskader på skiferie på andre plass, etter mage- og tarmplager. Nordmenn får oftest hjelp med luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner og hjertesykdom.

- Vi må svært sjelden hjelpe nordmenn som har skadet seg på ski i utlandet, sier Hellevik. Hun mener det henger sammen med at vi står på ski etter jobb eller reiser på hytta og står på ski i helgene.

Bruker hjelm
- Vi skader oss langt sjeldnere på ski enn våre skandinaviske naboer. Kanskje det er noe i påstanden om at vi er født med ski på beina, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

- Hjelmbruk og gode ferdigheter er hovedårsakene til at få skader krever legebehandling. Rundt 98 prosent av alle nordmenn som er 14 år og yngre bruker hjelm, sier Andreas Rødven. Sammen med skiforsker Arne Ekeland ved Martina Hansens Hospital har Andreas Rødven publisert en stor studie av skader på ski- og snowboardkjørere i norske alpinanlegg.

Like mange hodeskader
Til tross for den kraftige økningen i hjelmbruk siden 90-tallet, er antallet hodeskader like mange, men andelen alvorlige hodeskader har gått ned.

- Hjelm kan gi en falsk trygghetsfølelse, du må uansett sørge for å være konsentrert i bakken, og forholde deg til skivettreglene, understreker Heidi Tofterå Slettemoen.

Dersom du kjører bil og kolliderer i 50 kilometer i timen er du beskyttet av setebelte, bilskroget og airbag. I samme hastighet i skibakken, har kroppen knapt beskyttelse.

- Bruken av hjelm er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader. Alpinanleggene låner ut hjelm helt gratis, sier Slettemoen, som mener mange bør vurdere ryggplate som ekstra sikring.

Kollisjon i bakken
85 prosent av alle skader i bakken skyldes at vi faller selv. Åtte prosent skyldes kollisjoner med andre, mens to prosent skyldes kollisjon med gjenstander.

- God oversikt over trafikken i løypa øker sikkerheten. Det er den som kommer bakfra, som alltid har ansvaret for å unngå kollisjon, akkurat som i trafikken, understreker hun.

Risikoen for å bli påkjørt er størst hvis du ikke er synlig. Ikke bli stående under hopp og heng, men kjør ut til siden, er hennes klare råd.

Får erstatning
- Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, sier Slettemoen. Hun anbefaler en egen ulykkesforsikring, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne.

- Da får du god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid eller ufør etter en ulykke. Selv om skaderisikoen er begrenset statistisk, er det svært tragisk for dem som får alvorlige skader, sier Heidi Slettemoen i Frende Forsikring. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, ifølge Frende Forsikring.
Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, ifølge Frende Forsikring.
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring
Frende Forsikring
Postboks 7335
5020 Bergen

55 15 36 00https://www.frende.no

Helnorske Frende Forsikring eies av 15 lokale sparebanker. Gjennom eierbankene og egne salgssentre er Frende representert med over 1000 lokale rådgivere fra Lindesnes i sør til Tromsø i nord. Vi har nær 250 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og over 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring, livsforsikring og pensjon. 

Følg saker fra Frende Forsikring

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom