Retriever Norge

FNI-indeksen for norsk økonomi er oppdatert for april: Stabil vekst inn i andre kvartal

Del

FNI-indeksen viser stabil vekst i april, etter en oppgang gjennom 1. kvartal. Dette signaliserer et godt konjunkturbilde for norsk økonomi. FNI-indeksen ble sist oppdatert 30. april i år.

Professor Hilde C. Bjørnland fra Handelshøyskolen BI sammen med
Retrievers Norgessjef, Espen Viskjer (Foto: Thomas Brun / NTB
scanpix)
Professor Hilde C. Bjørnland fra Handelshøyskolen BI sammen med Retrievers Norgessjef, Espen Viskjer (Foto: Thomas Brun / NTB scanpix)

Oppdateringer av FNI i april

FNI (Financial News Index) indeksen, som er konstruert av Retriever og CAMP-senteret ved Handelshøyskolen BI er nå oppdatert med nye tall til og med 30. april 2018. Etter å ha vist tiltagende vekst gjennom 1. kvartal, viser FNI-indeksen stabil vekst fra mars til april. Samlet sett gir det en forventning om at veksten i Bruttonasjonalproduktet (BNP) er over gjennomsnittet så langt i år. 

Nyhetsstrømmene som i hovedsak bidrar positivt og negativt til variasjonene i indeksen er mange av de samme som har dominert tidligere måneder. Det er fortsatt verdt å merke seg at for fjerde måned på rad bidrar nyheter tilknyttet oljesektoren til å trekke indeksen oppover. Dette etter å ha trukket indeksen ned i over tre år. Nyheter om oppstartsbedrifter bidrar særlig positivt denne måneden, men også resultater og statistikk drar FNI-indeksen opp. Nytt denne måneden er imidlertid at IT Technology også bidrar positivt. Av negative nyheter er det særlig varehandel som drar FNI indeksen ned. FNI-indeksen signaliserer med andre ord en todeling i økonomien, der næringer tilknyttet olje, teknologi samt nyetableringer drar konjunkturene opp, mens varehandel drar den ned. 

Konstruksjon av FNI

Retriever og Centre for Applied Macro and Petroleum economics (CAMP) ved BI har inngått samarbeid om å lage en konjunkturindikator for norsk økonomi. Den nye indeksen, som er kalt FNI (Financial News Index), måler tilstanden i norsk økonomi daglig og vil bli publisert en gang i måneden.  FNI-indeksen er konstruert med basis i daglige nyhetsartikler fra mange kilder. Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med BNP for å beregne en daglig konjunkturindeks. Hovedideen bak indeksen er enkel. Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, jo mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling. 

Den gjennomsnittlige verdien til FNI er sentrert rundt 0. Tiltagende mer positive verdier tyder på tiltagende bedre enn gjennomsnittlige konjunkturer. Motsatt, tiltagende lavere verdier tyder på tiltagende dårligere enn gjennomsnittlige verdier.

Neste publisering av FNI-indeksen blir tirsdag 5. juni 2018

Kontakter

Bilder

Professor Hilde C. Bjørnland fra Handelshøyskolen BI sammen med
Retrievers Norgessjef, Espen Viskjer (Foto: Thomas Brun / NTB
scanpix)
Professor Hilde C. Bjørnland fra Handelshøyskolen BI sammen med Retrievers Norgessjef, Espen Viskjer (Foto: Thomas Brun / NTB scanpix)
Last ned bilde

Lenker

Om Retriever Norge

Retriever Norge
Retriever Norge
Langkaia 1 - Havnelageret
0150 Oslo

+47 22 91 03 50http://www.retriever.no

Retriever er Nordens største leverandør av medieovervåkning, verktøy for redaksjonell research og medieanalyse.Vi gir deg rask tilgang til relevant informasjon fra aviser, magasiner, radio, TV, web og sosiale medier – alt presentert på én digital plattform.

Med internasjonale samarbeidspartnere leverer vi også informasjon til internasjonalt orienterte virksomheter. Retriever eies av norske NTB og svenske TT.

Vi er lokalisert i Oslo, Stockholm, Gøteborg, København og Helsinki med cirka 170 ansatte.

Følg saker fra Retriever Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Retriever Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Retriever Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom