FN-sambandet

FN, korona og konflikter

Del
DENNE UKA I FN: Hver mandag ettermiddag gir vi deg informasjon om ukas viktigste hendelser i FN.
Ifølge FNs generalsekretær António Guterres, er dette den største utfordringen FN er blitt stilt overfor i sin 75 år gamle historie.
Foto:
Reimers, Nana / Ritzau Scanpix
Ifølge FNs generalsekretær António Guterres, er dette den største utfordringen FN er blitt stilt overfor i sin 75 år gamle historie. Foto: Reimers, Nana / Ritzau Scanpix

FNs sikkerhetsråd

Kina har presidentskapet i Sikkerhetsrådet i mars.

Kinas fokusområder i presidentperioden er håndtering av terrorisme og ekstremisme i Afrika og å jobbe for multilateralisme ved å unngå politiske splittelse og forhandle til enighet. I tillegg ønsker Kina å jobbe med fredsbevarende operasjoner der man ønsker å finne løsninger for å øke kapasiteten og sikkerheten. Sikkerhetsrådet fortsetter sine møter virtuelt som følge av koronakrisen.

Den dominikanske republikk har presidentskapet i april.

Kan votering om plass i Sikkerhetsrådet bli utsatt til høsten?

Ifølge journalist og forfatter Tove Gravdal, kan voteringen i FNs generalforsamling om ny plass i Sikkerhetsrådet bli utsatt til høsten. Etter planen skulle de 193 medlemslandene i FN 17. juni avgjøre om Norge blir valgt inn for en toårsperiode fra 1. januar 2021.
Irland, Canada og Norge kjemper om to plasser, og utfallet er helt åpent. Men, siden FNs hovedkvarter i New York nå er stengt og byen er hardt rammet av koronaepidemien, er det for øyeblikket også åpent om voteringen i FNs generalforsamling kan finne sted som planlagt.

Les Gravdals kronikk 

Aktuelt

FN, korona og konflikter

FNs generalsekretær António Guterres kom med en global oppfordring om våpenhviler i møte med koronapandemien. FN har mottatt flere positive svar på oppfordringen fra krigende parter, blant annet i land som Kamerun og Filippinene. Det har også kommet positive signaler fra de krigende partene i Jemen.

Men uttalelser, intensjoner og handleinger er ikke det samme. Libya-konflikten er et eksempel på det, der det først kom signaler om våpenstillstand som følge av FNs oppfordringer om humanitær pause i krigføringen, mens det nå viser seg at kamphandlingene eskalerer som følge av pandemien.    

Her finner du FN-sambandets analyser av en rekke konflikter, inkludert i Jemen og Libya.


Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile

Ifølge Utenriksdepartementet, har geriljagruppa ELN erklært våpenhvile. Bakgrunnen er FNs oppfordring om å stanse konflikter under koronakrisen. Erklæringen om den ensidige våpenhvilen kom mandag morgen norsk tid.

 

Brudd på våpenhvile i Saudi-Arabia

Sivile ble skadet da saudiarabisk luftvern avskar to-tre raketter over Riyadh og en annen by lørdag kveld. Det er ikke kjent hvem som fyrte av rakettene. Saudiarabiske myndigheter legger skylden på Houthiene i Jemen. Angrepet skjedde til tross for at alle parter i den pågående konflikten ga sin tilslutning til appellen fra FNs generalsekretær Guterres for umiddelbar våpenhvile over hele verden på grunn av Covid-19.

FN, korona og sårbare grupper

Koronapandemien påvirker alle, men noen grupper er mer utsatt enn andre. De fattige og syke er mer sårbare, og folk som lever i flyktningleirer er spesielt utsatt. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har derfor løftet helsetiltak øverst på prioriteringslisten. Les intervju med UNHCRs helsesjef Ann Burton, som forteller hvordan organisasjonen jobber for å beskytte flyktninger mot pandemien (27. mars).   

Koronaviruset har ankommet Gazastripen og utgjør nå en trussel for de cirka to millioner palestinere som bor i området. Pandemien kommer nå på toppen av en ellers kritisk tilværelse. Gazastripen, der to-tredeler av befolkningen er flyktninger, er hardt rammet av den 13 år lange israelske blokaden, og er et område som en FN-rapport for fem år siden hevdet ville være ulevelig innen 2020. FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) ber derfor om ekstra bevilgninger for å kunne beskytte alle de flyktningene de har ansvar for, som tilsammen utgjør 5,5 millioner palestinere.

Koronaviruset har også en kjønnsdimensjon

Koronakrisen rammer kvinner hardere enn menn, og verdens land bør ikke glemme likestillingsperspektivet i bekjempelsen av viruset, ifølge UN Women. Flere kvinner enn menn blir oppsagt og permitterte, fordi det er flere kvinner i de mest utsatte sektorene. Kvinner er også overrepresentert i den uformelle økonomien, ofte uten noen form for sosial sikkerhet. Det er også kvinner som utfører mest ubetalt omsorgsarbeid. Pandemien rammer også helsetilbudet for gravide og ammende kvinner i mange land, og i tillegg har tilværelsen blitt enda farligere for kvinner som er utsatt for seksualisert vold og mishandling.

Les mer

Digitalt kart viser konsekvensene av COVID-19 for skolematprogrammer verden over


Kartet viser hvordan barns skolematprogram påvirkes av pandemien. Kartet ble lansert 27. mars av FNs World Food Programme (WFP) og oppdateres daglig med antall stengte skoler og antall barn som ikke lenger får daglige skolemåltider.

Les mer

Koronaviruset understreker ulikhetene i arbeidslivet og vil sannsynligvis gjøre dem større

De sosiale og økonomiske ulikhetene har i mange land økt raskt fra 1980-tallet. Koronapandemien bekrefter disse forskjellene og det er stor fare for at ulikhetene vil øke, ifølge ILO. De som allerede har minst er mest utsatt for å bli smittet, og konsekvensene av sykdommen rammer dem enda hardere enn hos den øvrige befolkningen. Blant de marginaliserte finner vi kvinner, migrantarbeidere og de som jobber i uformell sektor. Grupper som i liten grad er organisert eller nyter godt av sosiale sikkerhetsnett.

Les mer

Tips

Kronikk: Bærekraftsmålene – Koronavirusets største offer eller mulighet?

For 5 år siden ble bærekraftsmålene vedtatt i FN. Ambisjonen var å endre vår verden til beste for mennesker, planeten og velstand. Nå trues dette av koronapandemien.
Av: Kathrine Sund-Henriksen, ForUM - Anne Cath Uteng da Silva, FN-sambandet - Arnfinn Nygaard, RORG-samarbeidet.Dagsavisen 24/3

Les kronikken

Podcast: UN-Scripted


I denne episoden handler det om hvordan FNs sikkerhetsråd sakte starter opp arbeidet igjen.
Norske Mari Skåre, kabinettsjef hos presidenten for FNs 74. generalforsamling er gjest i denne episoden. Hun snakker blant annet om hvordan arbeidet rundt den årlige sesjonen i september planlegges nå når New York er episenter for pandemien. Vil det være trygt for delegater og globale ledere å gjeste byen da? Hvilke alternativer finnes?

Lenke til podscast

Fra FN-kalenderen i april

2. april: FN-dagen for bevissthet rundt autisme

4. april: Internasjonal dag for bevissthet rundt miner og minerydding

6. april: Den internasjonale dagen for idrett, utvikling og fred

7. april: Verdens helsedag

7. april: Minnedag over folkemordet i Rwanda

12. april: Internasjonal dag for mennesker i verdensrommet

21. april: Verdensdagen for kreativitet og innovasjon

22. april: Internasjonal Moder jord-dag

23. april: Verdens bok-og opphavsrettdag

24. april: Verdens vaksinasjonsuke

25. april: Verdens malariadag

26. april: Verdens dag for intellektuelt eierskap

26. april: FNs minnedag etter Tsjernobyl-ulykken

28. april: Verdensdagen for sikkerhet og helse på arbeidsplassen

30. april: Internasjonal jazzdag (UNESCO)

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Ifølge FNs generalsekretær António Guterres, er dette den største utfordringen FN er blitt stilt overfor i sin 75 år gamle historie.
Foto:
Reimers, Nana / Ritzau Scanpix
Ifølge FNs generalsekretær António Guterres, er dette den største utfordringen FN er blitt stilt overfor i sin 75 år gamle historie. Foto: Reimers, Nana / Ritzau Scanpix
Last ned bilde
Mat levert av WFP. Foto: Yahya Arhab NTB Scanpix
Mat levert av WFP. Foto: Yahya Arhab NTB Scanpix
Last ned bilde
Kartet viser hvordan barns skolematprogram påvirkes av pandemien. Grafikk: World Food Programme
Kartet viser hvordan barns skolematprogram påvirkes av pandemien. Grafikk: World Food Programme
Last ned bilde

Om FN-sambandet

FN-sambandet
FN-sambandet
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 86 84 00http://www.fn.no

FN-sambandet jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Vi har seks distriktskontorer som dekker hele landet. Det finnes FN-samband i mer enn hundre land.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye