KLP

Flyvende brannfeller

Del

Feil bruk av fyrverkeri kan gi store økonomiske konsekvenser.

Fyrverkeri over Lørenskog. Foto: Roar Grønstad
Fyrverkeri over Lørenskog. Foto: Roar Grønstad

De siste årene har de kinesiske lyktene blitt mer og mer populære. I prinsippet er disse små bål man tenner opp og sender avgårde. Lanternene kan fly opp til 800 meters høyde og brenne i 20-40 minutter samtidig som man ikke vet hvor de lander eller hva de kan hekte seg fast i.

Avdelingsleder for KLP Skadeforsikring AS, Robin Wulff-Nilsen, har også sett disse lyktene:
-De er kjempefine å se på men blir ofte glemt så fort de er ute av syne. Hvis det blåser litt, så forsvinner de fort og man vet ikke hvor de lander. Brenner de fortsatt når de lander, kan det være fare for brann i bygninger eller vegetasjon, avslutter han.

Mange branntilfeller
I følge Finans Norge sin statistikk ble det nyttårsaften 2014 registrert 97 branntilfeller, hvor 48 av disse gjaldt private hjem og hytter. Forsikringsmessig kan dette gi store konsekvenser:
-Hvis uhellet er ute og kunden har skyld i det som har skjedd, kan det bli vurdert reduksjon i erstatningsutbetalingen. Dette kan få store økonomiske konsekvenser for den det gjelder som da må dekke større deler av gjenoppbyggingen selv. Hvis huset blir totalskadet kan dette dreie seg om flere hundre tusen kroner, sier Wulff-Nilsen.

Nedgang i øyeskader
Antallet øyeskader gikk kraftig ned etter at forbudet mot privat bruk av raketter med styrepinne ble innført før nyttårsaften 2008. Etter en økning i 2013, er antall skader på vei ned igjen. Etter nyttårsfeiringen i 2013 ble det registrert 15 øyeskader. I fjor sank tallet til 13.
Alle de registrerte skadde var menn og fire av dem fikk alvorlige skader. Det totale antall personskader var 48, mot 52 året før.
-Det er veldig gledelig å se at det har vært en jevn nedgang i øyeskader. Det er tydelig at publikum tar til vettet og bruker beskyttelsesbriller rundt midnatt denne kvelden, sier Robin Wullf-Nilsen.

Fyrverkeriregler
Aldergrensen for kjøp og bruk av fyrverkeri er 18 år. For små stjerneskudd er grensen 12 år. Det er bare forhandlere med godkjenning fra brannvesenet som har lov til å selge fyrverkeri, og salget har kun lov til å foregå i tidsrommet 27. til 31. desember. Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller å ta med fyrverkeri fra utlandet.

Slik bruker du fyrverkeri riktig:

- Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt, pakk gjerne rundt med snø hvis det finnes.
- Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting.
- Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader.
- Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med    vann og lever tilbake til forhandler.

Slik bruker du stjerneskudd riktig:

- Stjerneskudd skal bare brukes ute.
- Ikke bunt flere stjerneskudd sammen – da kan det bli store flammer som slår tilbake i        hånda.
- Hold det på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
- Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
- Bruk beskyttelsesbriller for å unngå gnister i øynene.
(Kilde: DSB/sikkerhverdag.no)

For mer informasjon, kontakt:
Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder KLP Skadeforsikring AS
Telefon: 992 50 890 eller epost: rwn@klp.no

Roar Grønstad, informasjonsrådgiver KLP
Telefon: 918 94 003 eller epost: roar.gronstad@klp.no

Nøkkelord

Bilder

Fyrverkeri over Lørenskog. Foto: Roar Grønstad
Fyrverkeri over Lørenskog. Foto: Roar Grønstad
Last ned bilde

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom