Innovasjon Norge

Flyr høyt på vindkraft i Afrika

Del

Tønsberg-firmaet WindSim er i ferd med å simulere seg til suksess på det afrikanske kontinentet. Tidligere i år etablerte selskapet kontor i Sør-Afrika. Nå står Kenya for tur.

Sør-Afrika er et av de landene i verden som gjennomfører skiftet til miljøvennlig, fornybar energi i størst tempo. For å gjøre det må landet utnytte nyeste teknologi best mulig, og det er der WindSim kan bidra. Firmaet leverer programvare som simulerer detaljert og nøyaktig hvordan vinden kommer til å bevege seg over et område. På bakgrunn av det kan de som bygger vindmølleparker plassere vindmøllene langt mer nøyaktig enn tidligere og få betydelig høyere energiproduksjon fra vindmøllene, samt økt levetid.

- Vi gjorde grundige markedsundersøkelser i Sør-Afrika før vi valgte å gå inn der, sier Arne Gravdahl, grunnlegger av WindSim. – Markedet trenger og ønsker den teknologien norske bedrifter kan levere. Basert på det etablerte vi virksomhet der, og nå vokser vi videre, sier han.

Kull utgjør 75 prosent av kraftproduksjonen i Sør-Afrika. Mange av kullkraftverkene er gamle, dårlig vedlikeholdt og sterkt forurensende. Derfor er det stort behov for fornybar energi, som solenergi, vindenergi og bølgekraft. Alle disse energikildene er i rask vekst. Dette markedet kommer til å vokse betydelig i de nærmeste årene, og her er det store muligheter for norske virksomheter.

- Sør-Afrika og kanskje særlig Cape Town har god infrastruktur og universiteter i verdensklassen, sier lederen for Innovasjon Norges kontor i Sør-Afrika, Heidi Dahl entusiastisk. - Landet har posisjonert seg som en digital hovedstad for hele Afrika. Universitetene satser tungt på forskning og faglig innovasjon med næringslivspotensiale. Det betyr store muligheter for norske virksomheter i en rekke bransjer.

Havrommet og den blå økonomien

Derfor arrangerer Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Senter for internasjonalisering av utdanning og den norske ambassaden sammen med en rekke utdannings- og forskningsinstitusjoner i Sør-Afrika, det de kaller South Africa-Norway Science Week i slutten av oktober og begynnelsen av november. Havet og den blå økonomien som står i fokus på arrangementet. Sørafrikanerne har konkrete planer for å hente ut mer av potensialet som ligger i landets havområder. Landet har identifisert fire prioriterte områder: havbasert transport og produksjon, offshore olje- og gassproduksjon, oppdrett og tjenester knyttet til bevaring og forvaltning av havressursene. Norske virksomheter har fantastisk kompetanse, produkter og tjenester å tilby på alle disse områdene. – Flere norske virksomheter bør kunne gå inn i det sør-afrikanske markedet på samme måte som Windsim har gjort, sier Heidi Dahl. - Det er store muligheter i skipsbygging og -reparasjon, -produksjon, havneutvikling og opplæring.

For mer informasjon:

Se omtale av arrangementet.

Arne Gravdahl, CTO og gründer i WindSim, tlf.: 920 36 424, e-post arne.gravdahl@windsim.com

Nøkkelord

Kontakter

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0158 OSLO

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, utvikling i distriktene og utvikling av konkurransedyktige norske bedrifter. Innovasjon Norge profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.

Følg saker fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom