Institutt for samfunnsforskning

Flere betaler lavere pris i barnehagen

Del
Ny rapport: Redusert foreldrebetaling for familier med lav inntekt gjør at flere barn går i barnehage. I 2016 omfattet denne ordningen 33 000 barn, men fortsatt er det en utfordring å nå ut til alle i målgruppen. Rapporten gir flere forslag til hvordan dette kan gjøres.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Mer enn 33 000 barn fikk i 2016 innvilget redusert foreldrebetaling i barnehagen på grunn av lav inntekt i husholdningen. Det var en økning på hele 8000 barn sammenlignet med året før. Over 18 000 barn fikk 20 timers gratis kjernetid i barnehagen av samme grunn, også det en økning på 8000 siden 2015.

Populær ordning

En ny forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning viser at både kommunene og foreldrene i målgruppen er positive til moderasjonsordningene med redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid. Ordningen innebærer at foreldre skal ikke betale mer enn 6 prosent av inntekten for en barnehageplass. Det betyr at alle husholdninger som tjener mindre enn 533 500 kroner til sammen får redusert foreldrebetaling. Reduksjonen i foreldrebetaling blir større jo lavere inntekten er. Husholdninger som tjener under 450 000 kroner i året får også gratis kjernetid (beløpet øker til 533 500 kroner den 1. august).

– Økningen i bruken av moderasjonsordningen viser at dette er et populært tiltak. Kommunene sier at ordningen både er en målrettet støtte til familier med lav inntekt og et godt verktøy for å øke bruken av barnehage, sier ISF-forsker Håkon Solbu Trætteberg, som har skrevet rapporten sammen med kollega Hilde Lidén. 

Antallet barn i barnehage øker

Trætteberg understreker at det er flere som ikke benytter seg av moderasjonsordningen selv om de har krav på det. Denne gruppen inkluderer både noen som betaler full pris i barnehagen fordi de ikke kjenner til ordningen, og foreldre som ikke ønsker å ha barnet sitt i barnehage.

Andelen barn mellom ett og fem år som går i barnehage har økt fra rundt 60 prosent i 2000 til rundt 90 prosent i 2016. Bruken av barnehage varierer imidlertid blant ulike grupper, særlig blant de yngste barna. 87 prosent av 1–2-åringer som har foreldre med høyere utdannelse går i barnehage, mens det tilsvarende tallet for foreldre med kun grunnskole er 56 prosent. Blant 3–5-åringer går langt over 90 prosent av barna fra begge gruppene i barnehage.

Krevende å nå alle

Det er en utfordring for kommunene å nå ut til alle i målgruppa med informasjon om moderasjonsordningen, viser rapporten. Forskerne har identifisert flere tiltak som kan øke bruken av ordningen ytterligere.

– Nå må familiene levere en søknad for å få bruke ordningen. Bruken kan øke hvis man innvilger moderasjonen uten søknad, sier Trætteberg.

Rapportforfatterne anbefaler også at kommunene bør involvere andre aktører som Nav, helsestasjon og barnevern for å nå ut med informasjon om ordningen. I tillegg påpeker de at det kan spare kommunene for mye arbeid dersom det utvikles et nasjonalt informasjonsmateriell på flere språk om moderasjonsordningen.

– Samtidig er det slik at en del foreldre vil velge å utsette bruk av barnehage. Det kan være fornuftig å prioritere tiltak som åpen barnehage og språksti som et alternativ for disse familiene, sier Håkon Trætteberg.

Klikk her for å se hovedfunn fra forskningsrapporten. 

Klikk her for å lese hele forskningsrapporten Evaluering av moderasjonsordningene for barnehagen.

Kontakter

Bilder

Om Institutt for samfunnsforskning

Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning
Munthes gate 31
0260 Oslo

23 08 61 00http://www.samfunnsforskning.no

Institutt for samfunnsforskning er en uavhengig, ikke-kommersiell stiftelse i Oslo.

Siden opprettelsen i 1950 har instituttet spilt en avgjørende rolle for utviklingen av norsk samfunnsforskning. 

Vi søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe grenser mellom grunnforskning og anvendt forskning. Målet er å frambringe kunnskap og forståelse på områder som er viktige for samfunnsutviklingen og arbeide i nær tilknytning til den internasjonale forskningsfronten.

Følg pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Institutt for samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Boklansering: Eliter i endring19.10.2022 14:00:16 CEST | Pressemelding

Den nye boken «Eliter i endring» spør hvem de norske elitene er og hvordan de skiller seg fra resten av befolkningen. Torsdag 20. oktober kl. 14:30 lanseres boken ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), og vi har invitert noen eliter til debatt. I panelet deltar Kristin Skogen Lund, Bjørgulv Braanen, Mari Teigen og Torbjørn Røe Isaksen (moderator). Forfatterne av boken er forskere Fredrik Engelstad, Trygve Gulbrandsen, Arnfinn H. Midtbøen og Mari Teigen.

Følger lokale partilag og lister med i tiden?14.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding

Fredag 21. oktober lanseres forskningsrapporten «Lokale partilag og lister. Organisasjon, aktiviteter og økonomi» av Institutt for samfunnsforskning (ISF). Rapporten er produsert i samarbeid med NORCE på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet og gir et oversiktsbilde av aktivitet og organisering av kommunepartier og lokale lister i Norge. ISF inviterer journalister og andre interessenter til frokostlansering for presentasjon av hovedfunn og paneldebatt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye