Matmerk

Fjellgris fra Valdres hedret på Matstreif i Oslo

Del

– Heldiggrisen fra Valdres lever et fritt og godt fjelliv 1000 meter over havet. Den beveger seg dagen lang, og får spesialfôr basert på norske råvarer. På fjellet spiser grisen så mye gress, einer og lyng den ønsker. Kombinasjonen av dette gir kjøttet høy kvalitet og en helt unik smak, sa adm. dir Nina Sundqvist i Matmerk da Fjellgris fra Valdres ble tildelt Spesialitet-merket for unik smak under åpningen av Matstreif i Oslo.

Statsråd Jon Georg Dale, Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard (Stølsvidda), Nina Sundqvist (Adm dir Matmerk)
Statsråd Jon Georg Dale, Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard (Stølsvidda), Nina Sundqvist (Adm dir Matmerk)

Landbruks- og matministeren overrakte Spesialitet-merket til Fjellgris fra Valdres, på Norges største matfestival, Matstreif i Oslo.

– Å få Spesialitet-merket på fjellgrisen vår er fryktelig stas, fordi det er et kvalitetsmerke man virkelig må fortjene. Når en uavhengig fagjury med noen av Norges fremste matfolk, tildeler merket er det ingen tvil om at grisen vår er blant Norges beste lokalmat, sier fjellgrisbonde Knut Ødegaard i Stølsvidda AS.

Imponerte fagjuryen
Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet.

Under forrige jurymøte haglet æresordene inn, og fjellgris fra Valdres fikk full pott da svinekjøttet ble vurdert. Fagjuryen konkluderte med at kjøttet hadde topp kvalitet og var saftig med nydelig smak. – Saktevoksende gris har et deilig fett som gir mye smak, noe som vanlig svinekjøtt mangler, sa Nina Sundqvist.

Godt liv gir kjøtt av høy kvalitet
Knut Ødegaard og Ragnhild Mobæk lar fjellgrisen gå på fjellet på Stølsvidda fra tidlig sommer til langt ut på høsten. Der beiter den fritt, leker og sover i halmhus. Hvorfor fjellgrisen er spesiell skyldes hvordan den lever og hva den spiser.

Fjellgrisen beveger seg mer, vokser saktere og slaktes senere enn vanlig gris. Grisen får både spesialfôr basert på norske råvarer, men den finner også gress, einer, vier og lyng på fjellet. Fjellgrisen får større muskler og mer fettmarmorering som gjør at kjøttet blir ekstra saftig og smakfullt.

Nøkkelord

Bilder

Statsråd Jon Georg Dale, Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard (Stølsvidda), Nina Sundqvist (Adm dir Matmerk)
Statsråd Jon Georg Dale, Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard (Stølsvidda), Nina Sundqvist (Adm dir Matmerk)
Last ned bilde

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

For mer informasjon, kontakt:

Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620

Knut Ødegaard, daglig leder i Stølsvidda AS, tlf: 911 44 997

Se også www.spesialitet.no for mer informasjon.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom