Finanssans

Finanssans gjør det enklere å finne billigste strømavtale

Del

Dagens strømmarked fremstår som forvirrende for forbrukerne. Først må man sette seg inn i ulike avtaletyper, som standard variabel pris, fastpris og spotpris. Deretter må man sjekke avtalens priser og vilkår nøye, og eventuelt det samme for avtalen man blir flyttet over til etter kampanjeperioden.

Dette ønsker vi å gjøre noe med, og lanserer tjenesten Strømleder – en uavhengig sammenligningstjeneste for strømavtaler. Her får brukerne enkelt oversikt over markedets billigste avtaler, basert på sitt eget forventede strømforbruk. Siden vi ikke tar utgangspunkt i at brukerne bytter strømleverandør flere ganger i året, vil heller ikke kampanjepriser fremstå som det billigste valget i vår tjeneste.

Hvor ofte bytter du strømavtale?

I følge tall fra Norges vassdrag- og energidirektorat, ble det i 2016 foretatt 481.200 leverandørskifter blant norske husholdninger – en økning på 25 prosent fra 2015. Til tross for at vi har blitt flinkere på å bytte strømleverandør, erfarer vi at de fleste ikke bytter avtale mer enn én gang i året. 

Vi beregner derfor estimerte strømkostnader hos de forskjellige avtalene over minst ett år når vi sammenligner strømavtalene. Det betyr at for kampanjer med en varighet på for eksempel to måneder, legger vi til den vanlige strømprisen i de resterende ti månedene. Slik løser vi problemet med at strømkampanjer fremstår som de billigste avtalene.

Ved å sortere listen etter billigste avtale over ett år, reduserer vi muligheten for at forbrukerne villedes inn i kampanjer, sier innehaver i Finanssans, Kent Rammen.

Enkelt å bytte, penger å spare

Det er enkelt å bytte strømleverandør. Det eneste man behøver å gjøre er å oppgi navn og postadresse, målepunkt ID (finnes på strømregningen, eller ved å kontakte strømleverandøren), samt lese av måleren på datoen for leverandørskifte. Resten tar strømleverandøren seg av. 

Hvor mye penger du kan spare på å bytte strømavtale avhenger av din nåværende strømavtale og hva ditt årlige strømforbruk er. 

For et gjennomsnittlig årlig strømforbruk i en enebolig på 150 kvadratmeter, skiller det nå 7.200 kroner i året fra den billigste til den dyreste avtale i vår sammenligning, sier Kent Rammen.

De beste avtalene forutsetter vanligvis eFaktura og Avtalegiro som betalingsform. Det setter du enkelt opp i nettbanken når du betaler den første regningen. Hvis du ikke gjør det innen en gitt tidsfrist (typisk 30 dager) blir man flyttet over til en langt mindre gunstig avtale.

Tips: Når du bytter strømavtale vil du som regel bli kontaktet av din tidligere leverandør, som naturligvis ønsker å beholde deg som kunde. Her anbefaler vi deg å ikke akseptere et nytt tilbud, eller i hvert fall be om å få tilsendt tilbudet på e-post, slik at du kan gå nøye i gjennom priser og vilkår.

Spotprisavtale – den billigste strømavtalen på sikt

I vår oversikt har vi valgt å sammenligne spot- og variabel prisavtaler. Førstnevnte er spesielt i fokus siden det er avtaletypen som har vært billigst over de siste seks årene, i følge tall fra Statistisk Sentralbyrå. Så selv om variabel pris og fastprisavtaler gir mer forutsigbarhet, er det en forsikring som har vist seg å gi en dyrere strømregning på sikt. 

Strømkalkulator

I tjenesten er det integrert en strømkalkulator. Her får man opp estimert strømkostnad, inkludert nettleie, basert på forventet årlig strømforbruk.

Hvis man oppgir hvilke priser man har på sin nåværende strømavtale, vil man også kunne se hvor mye man sparer på å bytte over til den aktuelle strømavtalen.

Ved å vise folk hvor mye penger i året de faktisk sparer på å bytte strømavtale, er det mange som bytter på dagen, sier Kent Rammen.

Påslag eller fast månedsbeløp?

Kalkulatoren gir også svar på om man bør velge en strømavtale med et lavt påslag i strømprisen, fremfor et fast lavt månedsbeløp:

Hva som er den billigste strømavtalen vil variere etter strømforbruket. En med lavt forbruk vil være tjent med lavest mulig fastbeløp, kontra en med høyt forbruk som bør velge strømavtalen med lavest mulig påslag i spotprisen – vel å merke at fastbeløpet også er rimelig.

Slik finner du den billigste strømavtalen på Strømleder:

-       Oppgi postnummer og årlig strømforbruk

-       Klikk på fanen Strømpris i dag

-       Oppgi avtaletype, samt strømpris

-       Listen sorteres automatisk etter strømavtalen med høyest besparelse

Nøkkelord

Kontakter

Kent Rammen
Innehaver

kent@finanssans.no

Bilder

Lenker

Om Finanssans

Finanssans
Mellombølgen 24
1157 Oslo

https://finanssans.no

Finanssans.no er en forbrukerportal med dybdeinnhold om sparing, investering og finansiering. Vi tilbyr gratis tjenester for sammenligning av strøm, kredittkort og forbrukslån.

Følg saker fra Finanssans

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Finanssans på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.