Fikk eple-takk av statsministeren
–Jeg er ikke lettrørt, men jeg kan bli skikkelig stolt og da legger jeg ikke skjul på det. Nå er vi veldig stolte, ler en glad Elisabeth Grønvik.
Under Gladmat-festivalen onsdag ble eplemostprodusenten fra Grønvik Gard i Hjelmeland kalt opp på scenen og gratulert av statsminister Erna Solberg. To nye epleprodukter fra Grønvik er godkjent i merkeordningen Spesialitet, den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat- og -drikke i særklasse.
–Takk for at du bidrar til å sette Norge på kartet som matnasjon, sa Solberg og overrakte diplomer til Grønvik.
–Fokus på norske råvarer
–I en tid der avstanden mellom matproduksjon og forbrukere blir stadig større, er det viktigere enn noensinne å sette fokus på de flotte norske råvarene og lokale mattradisjonene vi har i Norge, sa statsministeren.
–Vi har fortsatt et stykke arbeid igjen før vi kan si at Norge er en internasjonalt anerkjent matnasjon med tydelig lokal og regional identitet. Men vi er på god vei, meldte Solberg.
Det gjelder i høyeste grad for Grønvik Gard, som satser på lokale epler. Elisabeth og Arvid Grønvik startet opp i 2011, og lager eplemoster, både økologiske og ikke-økologiske. De har høstet flere priser. Garden har nå til sammen fire Spesialitet-godkjente produkter.
Begeistret fagjuryen
De to nye Grønvik-produktene som er godkjent i merkeordningen, er eplemost av økologisk discovery-eple og en nyskaping kalt "Cavalier".
Cavalier er, ifølge Elisabeth Grønvik, en kraftig reduksjon av eplemost som du kan bruke for å gi fyldig eplesmak i matlaging.
–Vi har kokt eplemost av aroma ned til femti prosent konsentrert eple, så det er veldig mye smak. Den kan brukes til det meste, forteller hun.
Da fagjuryen fikk prøvesmake Cavalier i mars, vakte den stor begeistring. Flere av kokkene oppga under juryering at de umiddelbart fikk lyst til å eksperimentere med den på kjøkkenet.
–En viktig anerkjennelse
Også Grønvik Gards nye eplemost av økologiske discovery-epler fikk skryt av Spesialitet-juryen.
–Lukt og smak, alt er spot on, sa juryleder og stjernekokk Harald Osa under prøvesmaking.
–Jeg blir oppriktig kjempeglad av å høre dette, sier Elisabeth Grønvik.
–Å please kokker og fagfolk som i juryen...! Det betyr jo veldig mye - uansett hvordan du vender på det, så betyr det mye. Spesialitet er en viktig anerkjennelse og et kvalitetsstempel, sier hun.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noMarit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom