Institutt for samfunnsforskning

Ferdigheter og helse viktig for sysselsetting

Del
Jo bedre helse og jo høyere generell lese- og tallforståelse, jo større er sannsynligheten for å være sysselsatt. Slik er virkeligheten i det norske arbeidsmarkedet.

Generell god helse og gode ferdigheter innen særlig lese- og tallforståelse betyr mye for sannsynligheten for å være i jobb i Norge i dag. Dette viser en ny undersøkelse som forskere fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) publiserer i dag. Her kommer det blant annet frem at forskjellen i sysselsettingssannsynlighet mellom personer med svake og sterke numeriske ferdigheter, er hele 32 prosentpoeng. Den samme forskjellen mellom personer med dårlig helse og med utmerket helse er 37 prosentpoeng. Dårligst ut kommer personer med både dårlig helse og svake ferdigheter.

ISF-rapporten avdekker at helse og ferdigheter er viktig både for å beholde jobben for de som har en, og for å komme seg i jobb for de som i utgangspunktet er utenfor arbeidslivet. Ferdigheter ser ut til å bety mer for de med dårlig enn for de med god helse. Dette betyr at samfunnet kan ha god gevinst av å tilby trening og opplæring nettopp til personer med svak helse. Alt tyder på at både helse- og kompetansefremmende tiltak for å få personer i arbeid, kan være effektive.

Sysselsettingen blant norske kvinner er høy sammenlignet med andre land. Det er ekstra interessant å se at det gjelder også når man sammenligner kvinner med svake ferdigheter, med lavere utdanning eller kvinner med dårlig helse. Det er altså mer enn gode kvalifikasjoner og god helse som gir høy sysselsettingsrate blant norske kvinner. Resultatene for menn er tilsvarende – imidlertid har menn med dårlig helse mer gjennomsnittlige sysselsettingsrater enn menn med god helse.

Om man ser på den relative betydningen av helse og ferdigheter, kan resultatene fra undersøkelsen vise at helse er viktigere enn ferdigheter.

ISF-rapporten 2016:11 «Sammenhengen mellom ferdigheter og arbeidsmarkedssituasjon for utsatte grupper» kan lastes ned her

For mer informasjon, kontakt gjerne Institutt for samfunnsforskning ved:

  • Forskningsleder Pål Schøne (986 22125)
  • Kommunikasjonsansvarlig Kari Brun Ågotnes (982 36999)

FAKTABOKS
Denne ISF-rapporten er basert på PIAAC-undersøkelsen. De måler ferdigheter blant voksne, litt på samme måten som PISA måler ferdigheter blant 15-åringer. Selv om vi bare gjør det gjennomsnittlig godt på PISA, kommer Norge godt ut, sammen med de andre nordiske landene, når det gjelder andelen voksne med gode numeriske ferdigheter. Det samme gjelder ferdigheter i lesing og skriving. Dette henger blant annet sammen med den videre utdanningen. ISFs resultater viser at utdanning utover grunnskole betyr mye for PIAAC-resultatene, også når vi sammenligner folk som kommer ut med samme grunnskolepoeng som 15–16-åringer. 

Nøkkelord

Om Institutt for samfunnsforskning

Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning
Munthes gate 31
0260 Oslo

23 08 61 00http://www.samfunnsforskning.no

Institutt for samfunnsforskning er en uavhengig, ikke-kommersiell stiftelse i Oslo.

Siden opprettelsen i 1950 har instituttet spilt en avgjørende rolle for utviklingen av norsk samfunnsforskning. 

Vi søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe grenser mellom grunnforskning og anvendt forskning. Målet er å frambringe kunnskap og forståelse på områder som er viktige for samfunnsutviklingen og arbeide i nær tilknytning til den internasjonale forskningsfronten.

Følg pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Institutt for samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Boklansering: Eliter i endring19.10.2022 14:00:16 CEST | Pressemelding

Den nye boken «Eliter i endring» spør hvem de norske elitene er og hvordan de skiller seg fra resten av befolkningen. Torsdag 20. oktober kl. 14:30 lanseres boken ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), og vi har invitert noen eliter til debatt. I panelet deltar Kristin Skogen Lund, Bjørgulv Braanen, Mari Teigen og Torbjørn Røe Isaksen (moderator). Forfatterne av boken er forskere Fredrik Engelstad, Trygve Gulbrandsen, Arnfinn H. Midtbøen og Mari Teigen.

Følger lokale partilag og lister med i tiden?14.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding

Fredag 21. oktober lanseres forskningsrapporten «Lokale partilag og lister. Organisasjon, aktiviteter og økonomi» av Institutt for samfunnsforskning (ISF). Rapporten er produsert i samarbeid med NORCE på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet og gir et oversiktsbilde av aktivitet og organisering av kommunepartier og lokale lister i Norge. ISF inviterer journalister og andre interessenter til frokostlansering for presentasjon av hovedfunn og paneldebatt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye