Felles standard for lokalmatprodusenter
- Fordelen er at lokalmatprodusentene slipper å forholde seg til flere revisjoner fra de ulike kjøperne, og kan dokumentere status for sin bedrift til hele kjøpersiden, sier Syversen.
Disse lokalmatinnkjøperne er med i samarbeidet:
• Coop
• REMA 1000
• NorgesGruppen
• Bunnpris
• Spesialgrossisten
• Servicegrossistene
• Systemkjøp
• NHO Reiseliv Innkjøpskjeden
• Nores
• Tine Logistikk
Den felles kvalitetssikringen utføres av Matmerk gjennom www.lokalmat.no Lokalmat.no ble etablert i 2016 som et bransjesamarbeid mellom offentlige og private aktører for å koble produsenter og innkjøpere, og bidra til økt omsetning av lokalmat.
Fruktbart samarbeid
- Jeg synes det er fruktbart at hele kjøpersiden har gått sammen, slik at lokalmatprodusentene slipper å forholde seg til flere revisjoner og flere ulike sett med regler. I tillegg er det jo bedre med bare én regning enn flere, som hadde vært alternativet om ikke vi hadde fått en felles løsning, sier administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist.
Forenkler regelverket
Lokalmatrevisjonen er en enkel måte for produsentene å forholde seg til et omfattende regelverk. Hygiene/IK-mat, merking, HMS og sporbarhet er områder som vektlegges spesielt.
Revisjonen blir delt inn i en årlig kostnadsfri egenrevisjon som fylles ut av produsenten selv, og en eksternrevisjon der en uavhengig revisor fra Matmerk foretar et besøk for å sjekke etterlevelse av kravene med utgangspunkt i svarene i egenrevisjonen. Eksternrevisjonen dekkes av produsenten og gjennomføres i utgangspunktet hvert 3. år, men vurderes ut fra produsentens størrelse, antall produkter og hvilke risikoer produksjonen innebærer. Hvilke produsenter som skal velges ut til eksternrevisjon besluttes av handelen. Rapporter fra både egen- og eksternrevisjon blir tilgjengelig for registrerte innkjøpere på Lokalmat.no.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Matmerk eier og drifter lokalmatportalen www.lokalmat.no. Lokalmat.no samler lokalmat fra hele Norge på ett sted og er det viktigste bindeleddet mellom lokalmatprodusenter og innkjøpere i dagligvare- og restaurantmarkedet. Produsenten legger enkelt inn all informasjon om seg selv og sine produkter, slik at innkjøper finner alt som behøves av informasjon.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom