Mattilsynet

Farlig hjerteorm funnet hos hund i Kristiansand

Del

Det er påvist klassisk hjerteorm hos en hund som er kommet til Norge fra et shelter for gatehunder i Spania. – Dette er en av parasittene vi frykter mest. Funnet viser at å kjøpe en gatehund kan bety å utsette andre dyr for stor helsefare, sier regiondirektør Hallgeir Herikstad i Mattilsynet.

Noen av hjerteormene som ble funnet i hunden. Foto: Veterinærinstituttet.
Noen av hjerteormene som ble funnet i hunden. Foto: Veterinærinstituttet.

En privatperson i Kristiansand kjøpte og fikk overlevert hunden av kommersielle importører forrige uke. Hunden hadde gyldig pass, rabiesvaksine og behandling mot revens dvergbendelorm.

Hos veterinær dagen etter
Selv om alle formaliteter så ut til å være på plass, og shelteret i Spania hadde forsikret kjøperen per telefon om at alt var i orden, oppsøkte den nybakte hundeieren veterinær allerede dagen etter at han fikk hunden. Hunden hadde altfor lange klør, som måtte klippes.

Den privatpraktiserende veterinæren fikk mistanke om ulovlig kommersiell import og tok kontakt med Mattilsynet for en vurdering av papirene til hunden. Mattilsynet slo raskt fast at det kommersielle regelverket for import ikke var fulgt.

Hunden er avlivet
Eieren fikk valget mellom å returnere hunden til Spania eller å avlive. Dette er standard prosedyre i saker som dette. Eier valgte avliving.

Mattilsynet sendte dyret til obduksjon på Veterinærinstituttet, som påviste klassisk hjerteorm.

Mattilsynet venter på svar om hunden var beskyttet mot rabies, og parasittologiske undersøkelser.

Mattilsynet anser at det i dette tilfellet ikke er fare for smitte til andre hunder i området.

Stor risiko for nye sykdommer
Herikstad mener at forløpet i denne saken bekrefter det Mattilsynet har advart om i flere år: - Import av gatehunder betyr mangedoblet risiko for at vi får nye virus, bakterier eller parasitter som gir sykdommer hos både dyr og mennesker i Norge. Det er ikke alt som er lov som er lurt, sier han, og oppfordrer folk til å hjelpe hundene lokalt.

- Vi advarer folk mot å hente gatehunder til Norge. Risikoen er rett og slett for stor.

Smitter via mygg
Hjerteorm er en parasitt som smitter via mygg, også myggtyper i Norge. Parasitten setter seg i pulsårene på dyr. De kan bli opptil 30 centimeter lange, og gjør stor skade på hjerte og lunger. En slik infeksjon kan i ytterste konsekvens være dødelig.

Herikstad mener det er tankevekkende at hjerteormen ble påvist akkurat på Sørlandet, siden det sørlandske klimaet kan være egnet til å spre hjerteorm, men mest sannsynlig kun i sommerperioden.

Les mer: Ikke ta med gatehunder hjem til Norge.

Se flere bilder og mer informasjon hos Veterinærinstituttet.

Kontakter

Bilder

Noen av hjerteormene som ble funnet i hunden. Foto: Veterinærinstituttet.
Noen av hjerteormene som ble funnet i hunden. Foto: Veterinærinstituttet.
Last ned bilde

Om Mattilsynet

Mattilsynet
Mattilsynet
Felles postmottak - postboks 383
2381 Brumunddal

22 40 00 00http://www.mattilsynet.no

Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.

Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg saker fra Mattilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Mattilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom