UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Fanger som soner i åpne fengsler opplever friheten som smertefull

Del

Fanger som soner i åpne fengsler opplever ikke nødvendigvis halvfriheten som noe positivt. Ny forskning viser at balansegangen mellom frihet og frihetsberøvelse blant innsatte i åpne soningsanstalter kan gi opphav til uvanlige former for lidelse.

Victor Shammas ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi forsvarer sin doktorgradsavhandling «Prisons of Welfare. Incarceration, Social Democracy and the Sociology of Punishment» 10.november.

Shammas har sett på den straffepolitiske utviklingen i Norge og analysert den enkeltes erfaring av livet bak murene. Avhandlingen er basert på etnografisk feltarbeid ifengsel, intervjuer med innsatte som har erfaring fra narkotikaøkonomien, samt arkivstudier ved Riksarkivet. 

 - Selv om frihetsberøvelse er grunnpillaren i norsk straffetenkning, har man med de åpne fengslene åpnet for at en avmålt tildeling av frihet også kan fungere straffende, i følge Victor Shammas. Virkningen av å leve i den halvfriheten et åpent fengsel (eller “fengsel med lavere sikkerhetsnivå”) byr på, er at noen innsatte opplever frihet som smertefullt i seg selv. Dette ses i lys av innsattes tidligere soningsprogresjon gjennom fengselssystemets ulike sikkerhetsgraderinger, der innsatte gjennomgår en prosess hvor de mister evnen til å leve selvstendige liv – det noen innsatte beskriver som “soningsskader”.

Selv om Norge byr på noen av verdens mest humane fengsler, vil likevel den stadige balansegangen mellom frihet og frihetsberøvelse blant innsatte i åpne soningsanstalter gi opphav til noen uvanlige former for lidelse. 

Shammas forskning utfordrer dermed forestillingen om en nordisk straffeeksepsjonalisme.

Tid og sted for prøveforelesning: fredag 10.november 2017 kl 09.15, auditorium 2, Helga Engs Hus, Blindern.

Tid og sted for disputas: fredag 10.november 2017 kl 10.30, auditorium 2, Helga Engs Hus, Blindern.

Arrangement og sammendrag av avhandlingen: http://www.sv.uio.no/iss/forskning/aktuelt/arrangementer/disputaser/2017/disputas-victor-lund-shammas.html

For mer informasjon: 

Victor Lund Shammas, v.l.shammas@sosgeo.uio.no, tlf. 48360509

Pressevakt Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi: Therese Næss Marthinsen therese.marthinsen@sosgeo.uio.no, tlf. 930 200 31.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon:

Victor Lund Shammas, v.l.shammas@sosgeo.uio.no, tlf. 48360509

Pressevakt Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi: Therese Næss Marthinsen therese.marthinsen@sosgeo.uio.no, tlf. 930 200 31.

Bilder

Om UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet
Moltke Moes vei 31
0851 Oslo

+47 22 85 62 64http://www.sv.uio.no/

Følg saker fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det samfunnsvitenskapelige fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom