Norges Fredsråd

Fakkeltog i Oslo til hyllest for hele det colombiansk folk

Del

Norges Fredsråd inviterer til fakkeltog lørdag 10. desember for å hylle hele det colombianske folket og vise solidaritet og støtte til sivilsamfunnet som i mange år har kjempet for fred i landet.

- Columbia har vært herjet av borgerkrig i over 50 år, og det er svært gledelig at man nå har fått i stand en fredsavtale som forplikter alle partene i konflikten til fredelig samarbeid, normalisering og nedrustning, sier daglig leder i Norges Fredsråd, Hedda Langemyr.

Norges Fredsråd inviterer til fakkeltog lørdag 10. desember for å hylle hele det colombianske folket og vise solidaritet og støtte til sivilsamfunnet som i mange år har kjempet for fred i landet.

Konflikten som har krevd rundt 220 000 menneskeliv og drevet over 6 millioner colombianere på flukt, har pågått i ett halvt århundre. Etter at det første forslaget til fredsavtale ble nedstemt, har hundretusener av colombianere tatt til gatene og krevd at fredsprosessen fortsetter. De har krevd at colombianske myndigheter må sette en stopper for de mange angrepene på colombianske freds- og menneskerettighetsforkjempere, og garantere for sivilsamfunnets sikkerhet.

- Fakkeltoget er for å støtte de som vil ha fred fremfor konflikt, de som vil ha forsoning fremfor hat og de som vil følge opp politikere med demokrati heller enn bruk av militærmakt, påpeker Langemyr.  

Sivilsamfunnet i Columbia har vært en viktig pådriver i fredsprosessen, og har vist at pågangsmot og vilje til at en fredsløsning omsider har fått bred politisk støtte. Norges Fredsråd mener det blir viktig å støtte opp om dette nødvendige politiske arbeidet som sikrer en god implementering av avtalen. 

Skal en bærekraftig, langvarig fred oppnås må colombianske myndigheter garantere for sivilsamfunnets sikkerhet. De må etterforske både overgrepene mot sivilsamfunnet og båndene mellom paramilitære strukturer og mektige politiske og økonomiske interesser i landet.

Nobelprisen forplikter som sagt vinneren, men den forplikter også oss til å holde oppmerksomheten og presset til gjennomføring vedlike. Norge og det internasjonale samfunn må fortsette arbeidet mot overvåkning, forfølgelse og drap av menneskerettighetsforkjempere, og vise de ansvarlige at verden følger med og krever at volden stanser. Columbia har en lang vei å gå, og i morgen går vi noen skritt sammen med dem.

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Norges Fredsråd

Norges Fredsråd
Norges Fredsråd
Postboks 8940 Youngstorget
0028 OSLO

2286 8437http://www.norgesfredsrad.no/

Norges Fredsråd er en politisk uavhengig paraplyorganisasjon for 19 fredsorganisasjoner. Fredsrådet har spesialkompetanse på fredspolitikk og bred, langvarig erfaring med å drive opplysningsarbeid for fred i Norge siden 1945 – både som selvstendig aktør, som paraply for norsk fredsbevegelse, og som forvalter av Fredshuset.

Følg saker fra Norges Fredsråd

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges Fredsråd

Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00Pressemelding

Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.