Få funn av ulovlig genmodifisert materiale på det norske markedet i 2016
Mattilsynet avdekket i 2016 ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i to prøver av importerte matvarer. Det ble ikke gjort funn av ulovlig genmodifisering i fôr- eller såvarer.
Det ble funnet ulovlig innhold av genmodifisert materiale i to forskjellige produkter, henholdsvis mais i tortillachips fra Filippinene og soya i pitabrød fra USA. Produktene ble fjernet fra markedet. Påvisningene ble gjort gjennom Mattilsynets overvåknings- og kontrollprogram for genmodifisering. Det ble ikke påvist ulovlig GMO-innhold i de øvrige 57 matprøvene, og heller ikke i noen av de 61 prøvene av fôrvarer eller de ni prøvene av importerte såvarer.
-Resultatene bekrefter at forekomsten av ulovlig GMO i Norge er lav. Tallene avviker heller ikke vesentlig fra tidligere års undersøkelser, sier Inga Torp Nielsen, programkoordinator i Mattilsynet.
Matimportørenes kontroll må bedres
Kun 14 av 33 matimportører hadde gode nok rutiner for å forhindre import av genmodifiserte produkter. Disse var i hovedsak store importører til detaljhandel og produksjon.
- Dette er omtrent det samme resultatet som i 2015. Årsaken til det dårlige resultatet vurderes å være at vi velger importører og prøver ut fra risiko, og at vi har økt kontroll av små/mellomstore og nyetablerte importører. Mattilsynet følger rutinemessig opp importører som har avvik, for å sikre at de bedrer internkontrollen av importvarer, sier Nielsen.
Sporforurensing er vanlig
56 av totalt 120 mat- og fôrprøver inneholdt sporforurensninger av genmodifisert materiale (ni matprøver og 47 fôrprøver). Slike spormengder skyldes som oftest forurensning fra genmodifiserte varer under transport, håndtering eller foredling før mottak i Norge. Spesielt i fôrvarer av soya er det ofte sporforurensninger. Regelverket tillater inntil 0,9 % sporforurensning hvis den er utilsiktet og uunngåelig. Det er bare sporforurensninger med EU-godkjent genmodifisert materiale som aksepteres, og virksomheten må dokumentere at den har systemer for å unngå innblanding av slikt materiale i sine produkter.
Risikobasert tilsyn
I Norge er det ikke tillatt å omsette eller markedsføre mat eller fôr som er framstilt på grunnlag av genmodifiserte organismer, uten godkjenning fra Mattilsynet. Det er per i dag ingen godkjente genmodifiserte mat- eller fôrvarer i Norge. Ved en eventuell godkjenning i Norge, skal produktene merkes med informasjon om at de inneholder genmodifisert materiale.
Målet med overvåknings- og kontrollprogrammet er å sjekke om importørene følger det norske regelverket for genmodifiserte produkter, og hvert år kontrolleres forekomsten av ulovlig GMO-materiale i mat, fôr og såvarer. Det tas stikkprøver av varer der risikoen for å finne genmodifisert materiale er størst.
Programmet er et samarbeid mellom Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Mattilsynet er ansvarlig for prøveuttakene og oppfølgingen av resultatene, mens Veterinærinstituttet er ansvarlig for analysene.
Mattilsynet har ansvaret for tilsyn med genmodifisering i prosesserte næringsmidler og fôrvarer etter matloven, og med levende GMO (ubearbeidete mat- og fôrvarer samt såvarer) etter genteknologiloven på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD). Mattilsynet samarbeider med Miljødirektoratet ved påvisning av levende GMO. Miljødirektoratet er ansvarlig for den miljøfaglige vurderingen.
Les mer om resultatene fra overvåknings- og kartleggingsprogrammet her.
Les mer om genmodifisering her.
Dette sjekket Mattilsynet:
Mat
Det ble i hovedsak tatt ut prøver av importerte matvarer som inneholdt mais, soya, ris og papaya, siden det er disse planteartene det dyrkes størst andel genmodifiserte varianter av i verden.
Tilsyn med virksomhetenes internkontrollsystem gjennom stikkprøvekontroll av dokumentasjon på fravær av genmodifisert materiale i produktene som prøvetas, er en del av programmet. Det er viktig at virksomhetene arbeider systematisk for å ha en så lav sporforurensning som mulig i sine produkter.
Fôr
Det ble tatt ut prøver av soya-, mais- og rybs-/rapsprodukter til bruk i fôr til landdyr og fisk (produksjonsdyr). Prøvene av fôrvarer ble tatt ut i forbindelse med import fra land utenfor EU/EØS.
Såvarer
Det ble tatt prøver fra såvarepartier av mais og rybs/raps som ikke hadde partispesifikk dokumentasjon på fravær av GMO.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (08.00 - 22.00)
469 12 910kommunikasjon@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noOm Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg saker fra Mattilsynet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Mattilsynet
Norsk Protein skal ta hjerneprøver av storfe og småfe fra 1. mars.22.2.2019 12:54:35 | Pressemelding
Det skal tas prøver for prionsykdommer (TSE) hos alle døde dyr over en viss alder. Nå blir varslingen knyttet til disse prøvene enklere.
Mattilsynet foreslår tiltak for å unngå et for høyt inntak av energidrikker blant barn og unge18.2.2019 14:05:22 | Pressemelding
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Mattilsynet utredet konkrete tiltak for å forhindre at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker. Mattilsynet anbefaler blant annet en øvre grense for koffeininnhold i energidrikker.
Gode hygienerutiner hos lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter13.2.2019 10:00:00 | Pressemelding
Mattilsynet har vurdert rutiner for produksjon, hygiene og merking hos 141 lokalmatprodusenter av ost og melkeprodukter. Resultatet viser at bransjen generelt har gode rutiner og kontroll, men en tredjedel fikk likevel merknader.
Invitasjon til overleveringsmøte om energidrikker29.1.2019 12:58:41 | Presseinvitasjon
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet. Fredag 1. februar overleveres og presenteres rapporten i et åpent møte.
Mattilsynets merkesjekk: Fortsatt mange feil i merkingen av brød og brødvarer18.1.2019 10:00:00 | Pressemelding
Mattilsynet har vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næringsdeklarasjonen. Bransjen setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.
Vannverkene produserer trygt drikkevann16.1.2019 08:00:00 | Pressemelding
De aller fleste vannverk i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold og Telemark har god drift av og kontroll med UV-anlegg som hygienisk barriere. Det viser resultatene fra Mattilsynets tilsyn av 265 vannverk. Men nesten halvparten hadde mindre brudd på regelverket.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom