KLP

Ett enkelt råd kan redde bilferien din

Del

85 prosent er ikke er klar over hvilke regler som gjelder hvis de krasjer med bil i utlandet. Ett enkelt tips kan spare deg for mye hodebry.

En landsdekkende undersøkelse Opinion har utført for KLP, viser at få er klar hva de bør gjøre om de krasjer på bilferie i utlandet. Hele 85 prosent svarer at de ikke er kjent med reglene i andre land.

- Tallene er ikke overraskende. Mange nordmenn glemmer helt at det ikke er norske regler som gjelder når de befinner seg utenfor Norge. Det gjelder både trafikkregler og erstatningsregler, sier Robin Wulff-Nilsen i KLP Skadeforsikring.

Norge er et høykostland, og mange land er lite interessert i å betale det vi taper på at våre norske biler blir bulket. Etter lange rettsrunder kan du i mange tilfeller oppleve at du ikke får erstattet skadene på bilen.

- Spesielt Tyrkia og tidligere jugoslaviske land som ikke er medlem av EU, er problematiske. Men også i land du ikke forventer problemer, bør du være oppmerksom på at det er andre regler som gjelder, sier Wulff-Nilsen.

Bruk nok tid på skadestedet

Hans viktigste råd om du krasjer med en annen bil, er at du tar bilder.

- Husk å ta bilder av bilenes skilter, både foran og bak. Dersom bilen din blir truffet av en lastebil, gjelder skiltet bak bare tilhengeren den trekker. Selve bilens registreringsnummer finner man på bilen, altså foran.

Ta også bilder av gateskilt, og ta avstandsbilder som viser bilenes plassering. Og ikke glem å ta bilde av motpartens førerkort og vognkort.

- Tenker du på hvor mye penger du taper ved å måtte ta saken på din egen forsikring, vil du nok spandere noen minutter på å ta bilder og skrive grundig skademelding før bilene forlater stedet. De minuttene det tar, får de andre trafikantene bare tåle, sier Wulff-Nilsen.

Dekker skader på andre
Alle som forsikrer bilene sine i Norge, får inkludert en lovpålagt ansvarsforsikring.
- Den lovpålagte ansvarsforsikringen dekker alle skader på den andre sjåførens bil, også når bilen er utenlandsk. Utgifter til medisinsk behandling og erstatning for personskader på noen i den andre bilen, er også dekket av ansvarsforsikringen, sier han.


Dette må du huske å ha med deg i bilen:

  • Grønt kort: Dette er et bevis for at du har gyldig ansvarsforsikring i de landene du kjører inn i. Du får Grønt kort ved å henvende deg til forsikringsselskapets kundesenter.

  • Veihjelpsbevis: Det er redningssentralen (Falck, Viking etc.) du skal ringe hvis du trenger akutt hjelp til biltauing eller kontakt med verksted, ikke forsikringsselskapet. Forsikringsselskapet varsles så snart som mulig etter uhellet slik at du kan få ytterligere informasjon, sende skademelding og bilder for oppstart av saksbehandlingen.

  • Skademelding på norsk, engelsk og tysk. Selv om motparten skulle hevde at skademelding ikke brukes i hans land, be ham fylle ut slik at du har hans opplysninger. Dobbeltsjekk at opplysningene motparten oppgir er korrekte, for eksempel se om bilnummeret stemmer med det som er skrevet i skademeldingen. Ta bilde av motpartens førerkort og vognkort.

  • Kulepenn som virker.

Andre nøkkelfunn fra undersøkelsen:
- Andelen som er usikre på reglene i utlandet fordeler seg også jevnt mellom landsdelene, men aller flest er usikre i Midt-Norge.
- Fire av fem av de under 30 år kjenner ikke til reglene. Dette tallet blir lavere jo eldre de spurte blir. Blant dem over 50 er det "bare" 55 prosent som ikke kjenner til reglene i utlandet.

For mer informasjon, ta gjerne kontakt med:
Avdelingsleder i KLP, Robin Wulff-Nilsen
Mobil: 992 50 890
E-post: rwn@klp.no

Nøkkelord

Bilder

Last ned bilde
Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring
Robin Wulff-Nilsen, avdelingsleder i KLP Skadeforsikring
Last ned bilde

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

Kommunal Landspensjonskasse (KLP) er Norges største livsforsikringsselskap. Selskapet leverer pensjons-, finans- og forsikringstjenester til kommuner og fylkeskommuner, helseforetak og til bedrifter både i offentlig og privat sektor, og til deres ansatte. KLP-konsernet har en forvaltningskapital på 553 milliarder kroner.

Følg saker fra KLP

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KLP på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra KLP

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom