Ernæringsmessig feil å kutte ned på brød
- Lanseringen av helsemyndighetenes kampanje for lavere saltforbruk hos folk flest støtter vi fullt ut. Det er derfor på gang forsknings- og utviklingsprosjekter hos alle aktører i brødbransjen for å redusere saltmengden i brød. På kort sikt reduserer mange saltinnholdet med 10 – 15 % og på lengre sikt jobbes det med å få ned saltinnholdet med 30 % eller mer, forteller Nordbø.
Lite salt i ett brød
- Vanligvis er det lite salt i ett brød, ca. pluss – minus ett gram salt per 100 gram brød, men mengden brød vi spiser gjør at brødet betyr noe i forhold til totalt saltinntaket. Men kutter en ned på det grove brødet i kostholdet, kutter en også ned på viktige næringsstoffer. Kutt heller ned på snacks og lignende næringsfattige og saltholdige produkter, mener Nordbø.
Sykdomsforebyggende fiber
Grovt brød er sunt fordi det inneholder masse fiber som er godt for fordøyelsen, gir næring til immunforsvaret vårt, gjør at vi føler oss mette lengre og gir stabilt blodsukkernivå. Det siste er viktig for at vi skal kjenne opplagte. Fiber virker også forebyggende både mot diabetes 2 og tarmkreft. Grovt brød inneholder karbohydrater som er hjerneføde. Både i skolen og på arbeid trengs en hjerne som har energi til å ta i mot lærdom og/eller løse problemer. Karbohydrater er også godt for nervesystemet og musklene våre. Og sist, men ikke minst inneholder grovt brød masse vitaminer som B- og E-vitaminer i tillegg til viktige mineraler som jern, sink og magnesium.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn
telefon: 952 89 666
epost: torunn@brodogkorn.no
Bilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
Krumkakene har klatret øverst på lista over de sju slag igjen24.11.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Krumkakene har kjempet seg tilbake til toppen på listen over favorittkakene til folket. Og vi baker dem gjerne selv.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom