Lederne

Er det noen som tåler mobbing?

Del

Handler trakassering mer om hvordan man takler det enn om hva man faktisk blir utsatt for? Selvsagt kan det være forskjeller på hvor tøft det oppleves for den enkelte. Men ny forskning viser at det er all grunn til å ta mobbing i arbeidslivet på alvor.

Forskere ved Statens arbeidsmiljøinstitutt og Universitetet i Bergen ville vite om det er slik at noen er så robuste at de i større grad enn andre kan forsvare seg mot trakassering på jobben. De gikk ut fra at det var forskjell på folk, men oppdaget at det bare gjelder til en viss grad, skriver forskning.no.

Farlig trakassering

De som selv opplevde at de kunne forsvare seg mot mobbingen hadde noe mindre angst, enn de som ikke klarte det, men når mobbingen ble kraftigere var angstsymptomene like sterke som hos de noe mindre robuste kollegene.

Hovedforfatteren av studien, Morten Birkeland Nielsen, advarer derfor arbeidsgivere mot å la være å rydde opp i mobbesaker. Selv sterke personer kan ikke over tid håndtere trakasseringen på egen hånd. Han sier også at rundt fem prosent av norske arbeidstakere til enhver tid opplever å bli mobbet. På toppen av det blir nærmere 14 prosent utsatt for gjentatt krenkende og trakasserende handlinger uten at de selv kaller det mobbing.

Selvmordstanker

Nedslående tall fra tidligere forskning som ble publisert av NRK i 2015, forteller at 135 000 norske arbeidstakere går rundt med selvmordstanker på grunn av mobbing på jobben.

En undersøkelse publisert av danske forskere, forteller dessuten at trakasseringen ikke bare rammer oss psykisk, men også fysisk. Virkningen kan være den samme som ved posttraumatisk stress.

Mangel på energi
Det danskene oppdaget var kroppens evne til å starte produksjonen av kortisol om morgenen ble hemmet, og det fører igjen til at kroppen mister evnen til å frigi energi fra fett- og glukoselagrene. Det kan gi energimangel og manglende evne til å utføre hverdagens oppgaver. En studie fra 2006 underbygger også disse resultatene.

Når forskerne sammenlikner følgene av mobbing med posttraumatisk stress, er det altså fordi de ser at ofre for mobbing reagerer både fysisk og psykisk, og mange kan ha en tendens til å fare sammen, være irritable, ha søvn- og konsentrasjonsproblemer – noe som også vil gå utover arbeidet deres.

Sats på god kultur!

Skal man få bukt med mobbing på arbeidsplassen, er det viktig å bygge en trygg kultur der folk tør varsle. Og det må jevnt og trutt jobbes med å forebygge ved å ha en tydelig etikk som trekkes fram i medarbeidersamtaler, holdningskampanjer, på personalmøter og i arbeidsmiljøundersøkelser. Sanksjoner, som for eksempel skriftlig advarsel til den som mobber, kan også være nødvendig.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter. Gode ledere bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg saker fra Lederne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom