Norges idrettshøgskole

Er det motivasjon eller disiplin som utvikler norske toppidrettsutøvere?

Del

For å lykkes i toppidretten trenger man både en stor dose jerndisiplin og masse motivasjon, men hva er egentlig viktigst?

Stipendiat Gro Jordalen har undersøkt sammenhengen mellom motivasjon og selvdisiplin hos utøvere i tiden fra de starter med idrett til de når elitenivå.

Hun har undersøkt hvordan utøvere blir påvirket av ulike former for motivasjon som pengepremier eller idrettsglede, og hvor sterk selvkontroll de har i treningshverdagen.

- Et eksempel på slik selvkontroll er evnen til å motstå fristelser. Når du kommer hjem fra skolen etter en slitsom dag, legger du deg da på sofaen eller tar du den treningsturen du hadde planlagt, for å bli en enda bedre utøver? Det er her selvkontrollen slår inn, sier Jordalen.

Økt fare for utbrenthet

Jordalen ønsket også å se på hvordan ulike typer motivasjon og evner for selvkontroll påvirket utbrenthet hos utøverne. Med ulike typer motivasjon, sikter Jordalen til det som heter indre og ytre motivasjon. 

Studien viser at utøvere har en større sannsynlighet for å bli utbrent dersom de styres av ytre motivasjon.

- Studien viser at selvkontroll oppleves som mer slitsomt hvis motivasjonen kun er styrt av ytre faktorer. Dermed øker også faren for utmattelse og utbrenthet. Har utøverne derimot en selvbestemt motivasjon blir det mye lettere å motstå fristelser i treningshverdagen og dermed ha en sterk selvkontroll på treningen, sier Jordalen.


Ikke stol blindt på treneren

Jordalen har også intervjuet fem medaljevinnere fra VM og OL i alderen 23 til 34 år. De reflekterer over sin egen karriere med utgangspunkt i betydningen av motivasjon og selvkontroll.

- Det er lett å stole blindt på trenere og deres planer, og tro at de vet hva som er best for deg. I ettertid svarer utøverne at de skulle ønske at de hadde turt å stole mer på egen innsikt. Hadde utøvernes selvregulering vært sterkere utviklet på dette tidspunktet, kunne de selv tilpasset treningen bedre og den kunne dermed vært mer effektiv, sier Jordalen.

Trenger litt av alt
Studien viser at norske vinteridrettsutøvere er drevet av ulike typer motivasjon og evner for selvregulering. Både indre og ytre motivasjon er viktig for å kunne hevde seg i toppidretten, samt en sterk selvkontroll.

- De som blir nummer én i sin idrett kan alle vise til en ekstrem "drive" og en unik evne for selvkontroll. I tillegg har de utviklet en form for selvrefleksjon som gjør dem i stand til å identifisere hvordan de skal tilrettelegge hverdagen som idrettsutøver og hvilken type trening som fungerer akkurat for dem, avslutter Jordalen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norges idrettshøgskole

Norges idrettshøgskole
Norges idrettshøgskole
Sognsveien 220
0863 Oslo

23 26 20 00http://www.nih.no

Norges idrettshøgskole er ein vitskapleg høgskule med eit særleg, nasjonalt ansvar for forsking og høgare utdanning innan det idrettsvitskaplege fagfeltet.

Følg saker fra Norges idrettshøgskole

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges idrettshøgskole på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges idrettshøgskole

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom