KRY

En tryggere påske

Del

I år planlegger annenhver nordmann å reise bort i påsken. Åtte av ti vil feriere i Norge, viser NHOs Reiselivs årlige «påskegallup». Ikke bare er påsken den store utfartstiden til fjellet, men også høysesong for besøk på legevakten.

Med mange mennesker i påskefjellet er det også en hektisk tid for frivillige hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Det er mye man kan gjøre selv når uhellet er ute, og derfor har Thorleif Jansen, medisinsk sjef i den digitale legetjenesten KRY laget noen enkle «helsevettregler» som alle bør ha i bakhodet til den store påskeutfarten.

Enkel førstehjelp ved mistanke om brudd eller forstuing

Brudd og sårskader er en av de vanligste grunnene til at folk tar kontakt med legevakt eller hjelpeapparatet i fjellet. Det er ikke bare skiene som trenger smøring, men av og til også ferdighetene, selv om vi visst nok skal være født med ski på bena.

–  Faller du eller noen i følget ditt stygt, og du mistenker brudd eller forstuing er det først og fremst viktig at du hever skadestedet og holder det i ro. Er du langt til fjells og den skadde må ligge stille lenge, bør du være forsiktig med å bruke is eller snø for å kjøle ned skadestedet, dette for å forhindre frostskade og nedkjøling. Støtt gjerne opp med tøy eller noe som kan avstive og holde skadestedet i ro; dette virker ofte smertelindrende. Pass godt på at den som har skadet seg ikke fryser, sier den erfarne legen.

Beskytt deg mot påskesola

Vi håper alle på fint vær i påsken, men da er det desto viktigere å beskytte seg mot sola etter en kald og mørk vinter. Påskesola kan være sterk og det gjelder ikke bare for de som velger fjellet, men også byfolket. 

– Den største tabben er at man bruker for lite solkrem og at man ikke smører seg ofte nok. Den andre tabben er at man ikke husker solbriller, og får det vi kaller snøblindhet, som er små solskader hornhinnen. Det er ikke farlig, men ødelegger fort en ellers så fin påskeferie.

– Når det gjelder solfaktor pleier jeg å anbefale å bruke faktor 50 eller 30 – i hvert fall i ansiktet og på hals. Aldri gå under 20. Pass også ekstra godt på barna som sitter i pulk over lenger tid, er beskjeden fra legen.

Helsevettreglene

Helsevettreglene er 10 enkle regler, med førstehjelp til alt fra småskader til mer alvorlige tilfeller som benbrudd og mulig hjernerystelse.

– Grunnen til at vi kom opp med dette, er at vi ønsker å gi et sett med enkle regler for å håndtere mange vanlige tilstander som kan ødelegge en ellers flott ferie.

Kry er en app på mobilen. Dette er en online legetjeneste der du møter legen via mobilen. Ved hjelp av appen har du med deg legen i lomma eller i sekken til påskefjellet. KRY holder åpent til klokken 22 alle dager, og har en maks ventetid på 15 minutter.

– Men, er man i tvil, så skal man aldri nøle med å ringe 113, sier Thorleif Jansen, medisinsk ansvarlig i KRY.

De norske «helsevettreglene»

 1. Solbrenthet       
Høy faktor før du går ut

Husk at solen er sterk i påskefjellet. Bruk høy solfaktor, smør deg før du går ut og gjenta dette senere på dagen. Husk også solbriller!

2. Frostskade         
Gjør kameratsjekk

Kulde og vind øker risiko for frostskader. På kalde dager bør du dekke til bar hud i ansiktet. Gjør gjerne kameratsjekk i løpet av turen: Se etter hvite eller blåhvite flekker på utsatte steder, for eksempel nese og kinn. Ikke gni frossen hud, men varm opp ved direkte kontakt med tørr, varm hud fra deg selv eller andre.

3. Dehydrering      
Drikk godt - selv om det er kaldt

Lange skiturer i fjellet er en flott opplevelse. Men husk godt inntak av væske! Fysisk aktivitet i kald luft gir ofte økt væsketap.

4. Brannskade       
20 minutter avkjøling i lunkent vann

Brannskader skal alltid behandles med avkjøling med vann i minimum 20 minutter. Kjølende gel og lignende kan ikke erstatte vann. Bruk vann med tilnærmet kroppstemperatur for å hindre nedkjøling. Ring legevakt eller 113 hvis brannskaden er omfattende eller du er usikker på hvor alvorlig den er.

5. Forgiftning         
Hold medisiner, vaskemidler og kjemikalier utilgjengelig for små barn

Hvis noen har inntatt kjente - eller ukjente mengder - av et stoff eller medisin, ring Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. Giftinformasjonen er en døgnåpen tjeneste som har god kunnskap om de aller fleste giftstoffer. Ring 113 hvis du mistenker alvorlig forgiftning. 

6. Alkoholinntak   
Alkohol gjør at du tåler mindre kulde

Husk at alkoholinntak gir økt varmetap og du blir raskere nedkjølt hvis du oppholder deg utendørs. Vær også forsiktig med å innta alkohol før skiturer. Fysisk aktivitet etter alkoholinntak øker nemlig risiko for alvorlig blodsukkerfall, som kan føre til bevisstløshet. - Og ta hensyn til barn hvis de er med på turen! 

7. Sår        
Hold såret rent 

Ved sårbehandling er det viktig at man renser såret grundig for å forebygge infeksjon.  Det beste er å vaske såret med vann, eventuelt sterilt saltvann fra apotek. Mindre sår beskyttes med kompress eller plaster.  Dersom du er usikker på om såret bør sys eller tror det har gått infeksjon i det bør lege kontaktes. 

8. Gnagsår              
Husk gnagsårplaster

For å unngå gnagsår er det lurt å gå inn sko på flere kortere turer før man starter på en langtur, og gnagsårplaster eller sportsteip kan legges over utsatte hudområder. En tynn nylonstrømpe innerst kan også redusere friksjonen mot huden. Har du først fått gnagsår, er det viktig å holde såret rent, da det lett blir betent.

9. Brudd eller forstuvning?             
Hold den skadde kroppsdelen i ro og høyt

Hold det skadde området i ro ved å støtte opp rundt eller spjelke. For å hindre hevelse holdes det skadde området høyt og man kan surre rundt et elastisk bind eller lignende. Unngå å surre så stramt at det hindrer sirkulasjon. Kjøl eventuelt området ned, men unngå frostskader og generell nedkjøling!

10. Hodeskade        
La den skadde hvile, og kontakt lege

Symptomer på hjernerystelse kan blant annet være kortvarig bevisstløshet i forbindelse med fall eller slag mot hodet, forvirring, trøtthet, hukommelsestap, hodepine og kvalme. La den skadde hvile, og kontakt lege.

Dersom du er usikker, ta kontakt med lege. Via KRY får du hjelp der du er. 

KRY sin digitale legetjeneste har kort ventetid, og du får snakke med en erfaren lege via raskt. Vi vil gi deg veiledningen du trenger – der du er.  Våre leger kan gi deg både råd, resept og henvisning.  

Ved mistanke om alvorlig sykdom eller skader, ring alltid medisinsk nødtelefon 113. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om KRY

Via KRY kan du komme i kontakt med en lege, hvor og når det passer deg. Du kan treffe legen via en videosamtale, og få hjelp for helseplager som ikke krever en fysisk undersøkelse. Du logger inn med BankID og svarer på noen spørsmål om plagene dine. Deretter ringer legen deg opp på avtalt tid. Legen vurderer om du trenger medisin eller videre undersøkelse. Du vil også alltid få gode råd.