Den Norske Opera & Ballett

En styrkeprøve for Nasjonalballetten

Del

I en måned har Nasjonalballettens dansere ligget i hardtrening for å spisse formen til forestillingen En kveld med Balanchine. Sesongåpningen i Operaen 8. september byr på noe av det ypperste av dansekunst.

Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Mesterkoreografen George Balanchine skapte på midten av 1900-tallet en ny retning innen ballett. Han bygde bro mellom det klassiske og moderne, og krevde det beste av sine dansere, både i teknikk, uttrykk og eleganse. Hans vakre koreografier regnes fortsatt blant det mest krevende en ballettdanser kan danse.

I sin sesongåpning presenterer Nasjonalballetten fire verk signert Balanchine på én kveld: Ballett på tåspissene, fra det romantiske til det atletiske, til musikk av Tsjajkovskij og Stravinsky.

Serenade er et av Balanchines signaturverk, med elegante linjer, dansere i chiffon og fullt orkester som spiller Tsjajkovskijs Serenade for strykere i C-dur.

Den følges av duetten som anses som klimakset i den atletiske balletten Agon. Ordet agon er gresk for styrkeprøve, og her er det presisjon og vitalitet som gjelder, til komplekse toner skapt spesielt for denne balletten av Stravinsky.

Balanchine skapte Tschaikovsky Pas de Deux for å vise frem akkurat hvor gode to av solistene i New York City Ballet var. Han var også inspirert av den nylig gjenoppdagede musikken som Tsjajkovskij skrev til Svanesjøen, men som senere forsvant. Nå er det Nasjonalballettens dansere sin tur.

Kvelden avsluttes med Tsjajkovskijs Orkestersuite nr. 3 i Theme and Variations. Den byr på noen av de mest intrikate ballettpartier som er skapt, og fremstår som en storslått klassisk feiring.

Det er ingen handling i Balanchines verk, bare dans i sin reneste form: Bevegelser og musikk smelter sammen til ett. Dette er dans som til fulle setter danserne på prøve. Noen av dem som står på scenen er Yolanda Correa, Leyna Magbutay, Maiko Nishino, Georgie Rose, Eugenie Skilnand, Sonia Vinograd, Kaloyan Boyadjiev, Yoel Carreño, Phillip Currell, Martin Dauchez, og Garrett Smith. Operaorkestret spiller under musikalsk ledelse av Per Kristian Skalstad.

Nasjonalballetten danser tre forestillinger i Operaen, før går turen til Stavanger konserthus og fremførelser med Stavanger Symfoniorkester 14. og 15. september.

Premiere 8. september kl 18.00, Hovedscenen

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Vestby
E-post: omv@operaen.no
Telefon: 97076610

Bilder

Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom