Opplysningskontoret for brød og korn

En dagsmeny for fremtiden

Del

Dobbelt så mye grønt i kosten? Ikke så vanskelig når "grønt" inkluderer kornbasert mat. Her er en dagsmeny for fremtiden!

I dag ble den store rapporten om fremtidens kosthold lansert, et samarbeid mellom Gunhild Stordalens EAT Foundation og det vitenskapelige medisinske tidsskriftet The Lancet.

Den vitenskapelige rapporten er utarbeidet av 37 verdensledende forskere. Rapporten gir blant annet råd om hvordan vi må legge om kostholdet vårt for at det skal bli nok mat til alle verdens mennesker innen 2050.

Et av hovedpoengene til forskerne er at vi må øke inntaket av plantebasert mat dramatisk, både av hensyn til egen helse og av hensyn til at det skal bli nok mat til alle.

Uoverkommelig, tenker du? Neida, ikke om du husker på at plantebasert mat også inkluderer brød og korn – som gir mange variasjonsmuligheter for deg som vil være både sunn og miljøvennlig.

– Korn er den viktigste energikilden i nesten alle dietter over hele verden. Korn er også noe av det mest bærekraftige vi kan spise. Å spise mye grovt korn, i form av grove brød og andre grove kornprodukter er i tillegg sunt, påpeker Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Her har vi satt sammen et eksempel på en dagsmeny med kornbaserte retter som både smaker godt, gjør deg godt – og er i tråd med anbefalingene fra EAT-Lancet-kommisjonen.

1. HAVREGRØT TIL FROKOST

Det høye innholdet av kostfiber og den gunstige fettsammensetningen gjør havregrøt til noe av det sunneste du kan starte dagen med. Smaksett gjerne grøten med frisk frukt, rosiner og hakkede nøtter eller litt sukker og kanel. Mange liker en skvett med melk oppå grøten. En annen variant er å tilsette cottage cheese og ha bananskiver på toppen.

Havregrøt med kruskakli er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj.

2. GROVT BRØD MED FISK OG GRØNT TIL LUNSJ

Grovt eller ekstra grovt brød med variert pålegg er basis for matpakka. Brødskivene kan byttes ut eller kombineres med rundstykker eller knekkebrød hvis du foretrekker det. Med oppskåret brød i fryseren og pålegg samlet på et fat i kjøleskapet, går det ekstra fort å mekke matpakken mens du spiser frokost.

Fiskekake på brødskiva, med høyt innhold av fisk og grovt brød, sammen med en frisk rødbeterelish er et deilig og næringsrikt lunsjmåltid.

3. BYGGRYN TIL MIDDAG

Bygg har mange gunstige effekter. Den største fordelen er kornets sjenerøse innhold av fiber, som regulerer blodsukkeret og holder deg mett lenger. Kornet er også rikt på antioksidanter. Med de positive effektene bygg har er det smart å bruke mer bygg i maten. En enkel måte å gjøre dette på kan for eksempel være å bruke byggryn istedenfor ris i gryteretter og salater.

Grønnsakswok med byggryn smakssatt med østerssaus, soyasaus og frisk koriander er en herlig, sunn og smakfull middag.

4. GRØNT MELLOMMÅLTID

Flere små måltider fordelt utover dagen gir bedre metthetsfølelse og reduserer risikoen for at du overspiser. Derfor er det lurt med planlagte og gjennomtenkte fiberrike mellommåltider.

Grønn smoothie med spinat, banan, lime, ingefær og havregryn er perfekt som et mellommåltid, før eller etter en treningsøkt.

5. GROVT TIL KVELDS

I tillegg til å dekke næringsbehovet vil et felles kveldsmåltid gi mulighet til gode samtaler med familie eller venner.

Knekkebrød med rug og kli er sunne og sprø med masse fiber og passer godt som kveldsmat servert med mager ost og melk.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Last ned bilde
Havregrøt med kruskakli er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj. Foto: brodogkorn.no
Havregrøt med kruskakli er en rask og sunn grøt å lage til frokost eller lunsj. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Fiskekake på brødskiva, med høyt innhold av fisk og grovt brød, sammen med en frisk rødbeterelish er et deilig og næringsrikt lunsjmåltid. Foto: brodogkorn.no
Fiskekake på brødskiva, med høyt innhold av fisk og grovt brød, sammen med en frisk rødbeterelish er et deilig og næringsrikt lunsjmåltid. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Grønnsakswok med byggryn smakssatt med østerssaus, soyasaus og frisk koriander er en herlig, sunn og smakfull middag.
Grønnsakswok med byggryn smakssatt med østerssaus, soyasaus og frisk koriander er en herlig, sunn og smakfull middag.
Last ned bilde
Denne grønne smoothien med spinat, banan, lime, ingefær og havregryn er perfekt som et mellommåltid, før eller etter en treningsøkt. Foto: brodogkorn.no
Denne grønne smoothien med spinat, banan, lime, ingefær og havregryn er perfekt som et mellommåltid, før eller etter en treningsøkt. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde
Knekkebrød med rug og kli er sunne og sprø med masse fiber og passer godt som kveldsmat servert med mager ost og melk. Foto: brodogkorn.no
Knekkebrød med rug og kli er sunne og sprø med masse fiber og passer godt som kveldsmat servert med mager ost og melk. Foto: brodogkorn.no
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for brød og korn

Lefsebaking er god demensomsorg19.12.2018 11:28:04 CETPressemelding

Hjemmelagde julekaker har de fleste av oss et nært forhold til. Duften og smaken av julebakst vekker minner fra tidligere julefeiringer – og bakekunnskap. Dette er kanskje spesielt viktig for mennesker hvor minnene holder på å forsvinne, mennesker som er demente. Mange fra den eldre generasjon har vokst opp med takkebakst før jul. Interessen for baking av lefser og flatbrød har de siste årene også vært stigende blant dagens unge.

7 slag havre til jul14.12.2018 09:20:44 CETPressemelding

Havre gir bakverk med god smak og er sunt - bra for hjertet, bra for magen og bra for blodsukkernivået. Fra middelalderen til 2 verdenskrig var faktisk havre det viktigste kornslaget i Norge. I dag er det dessverre ikke like mye brukt. Det er synd gitt havrens gode egenskaper. Og både idrettsfolk og kokker har fått øynene opp for havrens ulike kvaliteter. Nå er det snart jul og da kan du også prøve ut havre. Bak gjerne våre 7 «slag» med havre og kombiner smak og nytte.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom