Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Ekte smør smaker best i julekakene

Del

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har gjennomført en undersøkelse om nordmenns juletradisjoner. Der har vi blant annet spurt folk hva de foretrekker i julekakene, smør eller margarin?

Og det er ingen tvil om hva dommen er, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no: Dobbelt så mange av oss (43 %) foretrekker å bake julekaker med ekte meierismør fremfor med margarin (21 %). Og hele 44 % foretrekker å spise julekaker bakt med smør mot bare 12 % som helst spiser kaker bakt med margarin.

Nærmere 8 av 10 nordmenn baker julekaker til jul
Dette viser at tradisjonen er slitesterk og noe vi ønsker å fortsette med. De fleste av oss baker imidlertid 2-4 slag julekaker til jul nå om dagen, så de syv slagene er nok på retur – og de varierer også hvor i landet man bor. Typiske julekaker er sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker, serinakaker og sirupssnipper.

Bosted og alder har betydning for smørforbruket
–Vi ser at smørforbruket i julekakene avhenger noe av hvor i landet du bor, sier Berg Hauge. Mens nesten halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake kaker med smør, er det bare hver tredje (35 %) sørlending som gjør det. Og når det gjelder kakebakernes alder, ser vi en markant økning i smørbruken fra den yngste gruppen 18-29 år, der bare hver tredje (33 %) foretrekker å bake julekaker med smør, til gruppen 30-39 år, der halvparten (50 %) må ha ekte smør i julekakedeigen. Kan det hende at trettiåringene er kommet i småbarnsfasen og går tilbake til julebakst-tradisjonen de har lært fra sine egne foreldre?

Her finner du tips og inspirasjon til jul:
https://www.melk.no/Oppskrifter/Temaer-og-anledninger/Jul

Fakta om undersøkelsen:
Det ble utført en landsrepresentativ undersøkelse i uke 47 og 48 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) med 1000 respondenter.

Fakta

  • 43 % foretrekker å bake julekaker med smør, mens 21 % heller vil bruke margarin i julebaksten
  • Fire ganger så mange (44 %) svarte at de foretrekker å spise julekaker bakt med smør, som julekaker bakt med margarin (12 %).
  • Halvparten av østlendingene (49 %) foretrekker å bake med smør, mens bare hver tredje sørlending (33 %) gjør det samme
  • Smørbruken tar seg kraftig opp fra den yngste gruppen 18-29 år der bare 33 % bruker smør i julekakene til gruppen 30-39 år der hele 50 % gjør det.

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Slik feirer Norge Verdens melkedag31.5.2017 15:53Pressemelding

Norske bønder skåler i melk Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, deltar gjerne i markeringen av Verdens melkedag torsdag 1. juni. -Jeg er stolt av å kunne si at den norske melken er i en særstilling når det gjelder god smak og kvalitet. I tillegg ligger vi i verdenstoppen når det gjelder dyrehelse og lavt antibiotikabruk, som gir trygghet for forbrukeren i den andre enden. - Jeg er sikker på at jeg har de norske bøndene med meg når jeg utbringer en skål for Verdens melkedag, sier han. Og det har han. Bønder over hele landet vil poste bilder der de skåler i melk i løpet av torsdagen. Også industrien er med og markerer dagen med fellesskåler i kantinene og ansatte som poster bilder der de skåler i melk. Dette er Verdens melkedag Verdens melkedag er en internasjonal merkedag som ble etablert 1. juni 2001 av FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO (Food and Agriculture Organization). -Dagen skal bidra til mer fokus på det positive ved melk og meieriprodukter. Bakgrunnen er at disse

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom