KRY

Ekstrem spredning av pollen på Østlandet, Innlandet og i Trøndelag

Del

I følge Norges Astma- og Allergiforbund vil den lange og kalde vinteren føre til at de ulike pollentypene kommer samtidig, og varslingene viser kraftig til ekstrem spredning av pollen i det vi nærmer oss Kristihimmelfart og langhelg for de fleste nordmenn.

– En av fem nordmenn er plaget med allergi. Med den ekstreme spredning vi ser nå, så er det også fare for at de som ikke er allergiske kan merke det på kroppen. De klassiske allergi symptomene er tretthet, tett/rennende nese, irriterte øyne, pusteproblemer og eksem, sier Thorleif Jansen, fastlege og medisinsk ansvarlig i det digitale legekontoret KRY.

Pollenallergi kan føre til sterke plager for de som er rammet, og kan ødelegge en ellers så fin langhelg, dersom man ikke får riktig behandling. Riktig medisin er viktig for å forebygge og redusere symptomer ved pollenallergi.

– Det finnes flere ulike behandlingsalternativer, og det er allerede nå lurt å tenke over om den behandlingen du tidligere har brukt virkelig hjelper. Ved mild pollenallergi kan vanlige allergitabletter være alt du trenger. Du får kjøpt dette reseptfritt på apoteket. For de som er mer plaget kan øyedråper, nesespray og i sjeldnere tilfeller kortison, være behandlingsalternativer, sier Jansen.

Den erfarne legen har fem enkle tips, for å gjøre livet litt lettere som pollenallergiker

  1. Ta medisin. Det finnes både piller, nesespray eller øyedråper, som man kan kjøpe reseptfritt på apoteket. For de som er mer plaget, kan man snakke med legen om andre behandlingsmuligheter.
  2. Hold vinduene lukket midt på dagen. Det svever ekstra mye pollen rundt i luften på dagtid. Sørg derfor for å holde vinduene lukket, og luft heller ut på kvelden eller natten.
  3. Hold det rent. Ikke bare i huset, men vask og skift på sengetøy oftere i de verste periodene. Husk også at pollen fester seg til klærne.
  4. Ta deg en dusj. Pollen fester seg til både hår og kropp. Ta deg derfor en dusj før du går til sengs, så slipper du å ta du pollen i sengen.  
  5. Hold deg unna. Med flere langhelger i mai, er det ingenting i veien for å flykte fra pollenspredningen. Ta en ferie – høyt til fjells, langs kysten eller til utlandet.

 For flere råd kan du også sjekke Norges Astma og Allergiforbund sine nettsider.

Bilder

Om KRY

Via KRY kan du komme i kontakt med en lege, hvor og når det passer deg. Du kan treffe legen via en videosamtale, og få hjelp for helseplager som ikke krever en fysisk undersøkelse. Du logger inn med BankID og svarer på noen spørsmål om plagene dine. Deretter ringer legen deg opp på avtalt tid. Legen vurderer om du trenger medisin eller videre undersøkelse. Du vil også alltid få gode råd.