Huseierne

Dugnad – nyttig og frivillig

Del
Våren er dugnadstid i mange sameier og borettslag. Men hva med dem som ikke har anledning eller lyst til å delta?
Våren en dugnadstid i sameier og borettslag. Foto: Mike Schröder/Argus/NTB Scanpix
Våren en dugnadstid i sameier og borettslag. Foto: Mike Schröder/Argus/NTB Scanpix

Det kan være både praktisk, hyggelig og ikke minst økonomisk lønnsomt at beboerne sammen tar seg av dette arbeidet, men verken i boligaksjeselskaper, borettslag eller i sameier har beboerne noen arbeidsplikt.
-Beboerne kan ikke ilegges gebyr som straff for ikke å delta på dugnad, sier advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Ingen arbeidsplikt
Det betyr likevel ikke at det ikke kan besluttes at arbeid skal utføres. Dersom arbeidet settes bort, vil utgiftene måtte dekkes av fellesskapet. I stedet for å sette arbeidet bort, kan det vedtas at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene.
- Forutsetningen må være at det dreier seg om enkelt arbeid vanlige folk kan utføre. Arbeid som krever spesialkompetanse skal overlates til noen som kan det. Det må også settes en realistisk pris på det totale arbeidet som utføres. På den måten sikrer man at de som skal betale ikke belastes med mer enn sin andel av verdien av det arbeidet som er utført, sier advokat Magnussen.

Fordelingsnøkkel
Fellesutgifter skal alltid fordeles etter en bestemt nøkkel. Dette gjelder også for utgiftene til arbeidet som utføres på dugnad. I mange lag og sameier er det vanlig å ilegge alle som ikke stiller på dugnad en 'bot' på for eksempel 500 kroner. Riktig fremgangsmåte vil være å fastsette en realistisk pris på hele jobben, fordele den på beboerne etter den vanlige nøkkelen, og la dem som jobber slippe å betale.
- Dette kan virke unødig tungvint, men vi ser ofte at de faste gebyrene oppfattes som for høye. En fordeling på lik linje med andre felleskostnader vil være riktig, både overfor de som deltar på dugnaden og for de som ikke deltar, avslutter advokat Annita Magnussen i Huseiernes Landsforbund.

Kontakter

Bilder

Våren en dugnadstid i sameier og borettslag. Foto: Mike Schröder/Argus/NTB Scanpix
Våren en dugnadstid i sameier og borettslag. Foto: Mike Schröder/Argus/NTB Scanpix
Last ned bilde

Om Huseierne

Huseierne
Huseierne
Fred. Olsens gate 5
0152 Oslo

22 47 75 00http://www.huseierne.no

Huseierne er en uavhengig og medlemseiet forbrukerorganisasjon for alle boligeiere uavhengig av boform. Huseiernes 278.000 medlemmer bor i blokk, rekkehus og enebolig. Organisasjonen har 7.300 boligsameier og frittstående borettslag som medlemmer.

Huseierne ivaretar norske boligeieres lokale og rikspolitiske bolig- og eiendomsinteresser. Forbundet yter juridisk og byggteknisk rådgivning til medlemmene.

For mer informasjon: besøk vår nettside!

Følg pressemeldinger fra Huseierne

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Huseierne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Huseierne

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye