Drikkepress på julebord er festbrems for mange
Ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på oppdrag for Akan kompetansesenter, svarer 16 prosent av de yrkesaktive at de helt eller delvis har latt være å gå på julebord grunnet drikkeforventning eller drikkepress.
- Dette sier ikke nødvendigvis noe om at de som svarer slik alltid velger bort julebordet, eller om det kun har skjedd enkelte ganger. Men det sier at 16 prosent av de yrkesaktive som deltar i vår undersøkelse faktisk har følt drikkeforventningen og presset såpass stort at de har latt være å delta på julebord, sier Elisabeth Ege.
Hun understreker at julebord er en viktig sosial møteplass for kolleger, og en fin anledning for ledelsen å gjøre stas på sine medarbeidere.
- For at flere skal føle seg inkludert, er vårt råd at de som arrangerer julebordet har mindre fokus på alkohol, og mer på innehold, underholdning og variert drikketilbud, sier hun, og foreslår:
- Tilbudet på alkoholfri drikke må være minst like lett tilgjengelig, av minst samme kvalitet og passe like godt til den maten som serveres som den alkoholholdige drikken.
6 råd for et hyggelig julebord (uten flau ettersmak):
Ha en tydelig holdning.
Vår erfaring er at en tydelig holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte, er det beste tiltaket for et godt julebord – og for den generelle kulturen på arbeidsplassen.
Vær bevisst og beredt.
Inntak av alkohol gjør noe med hemningene våre, i større eller mindre grad.
Vit hva du som leder gjør når noen trår over grensa.
Trygge ledere tar tak når en ansatt trår over grensa for hva som er greit. Som leder har du ansvar for å ivareta arbeidsplassens omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø.
Gjør det like attraktivt å drikke alkoholfritt.
Sørg for at de alkoholfrie alternativene er vel så gode, og tilgjengelige, som de alkoholholdige. Det øker sannsynligheten for at flere ser på det som et fullgodt alternativ til alkoholen, samt at flere, som av ulike grunner avstår fra alkohol, vil føle seg inkludert i fellesskapet.
Ikke spør.
Like viktig som de alkoholfrie alternativene, er det å respektere at folk avstår fra å drikke alkohol. Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker?
Dans mer, drikk mindre!
Bruk mer tid på dansegulvet enn i baren. Du blir ikke bedre til å danse av å ha en promille i hvert bein, snarere tvert imot. Og kaster du deg ut på dansegulvet, vil i tillegg ribba du nettopp spiste forbrennes raskere.
Nøkkelord
Kontakter
Pål Henrik KristiansenKommunikasjonsrådgiver
Tel:936 49 264pal@akan.noSigny SvendsenKommunikasjonsleder
Tel:+47 905 06 133signy.svendsen@akan.noBilder
Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Nytt om navn: Ny ansettelse i Akans kommunikasjonsavdeling16.4.2024 09:40:24 CEST | Pressemelding
Akan kompetansesenter har ansatt Vilde Fagerland som ny kommunikasjonsrådgiver. Vilde hadde sin første arbeidsdag 8. april og overtar rollen etter Julie Sørensen Molvik, som har returnert til journalistikken.
Er januar fortsatt hvit?26.1.2024 08:00:00 CET | Aktuelt
Hvit januar går som en farsott. I følge alkovettorganisasjonen Av-og-til vurderte hele 1 av 4 å frivillig unngå å drikke alkohol i løpet av januar. Fenomenet er mer populært enn noen gang. Mange av oss har gått inn i det nye året med troen på at 31 hvite dager gir friskere hud, mer energi, bedre søvn, du blir slankere, sover som en sten og konto’n fylles opp. En drømmestart på året der altså og et kjempeskritt i retning årets sommerkropp.
Ny rapport: Mer risikofylt alkoholbruk blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte i Norge.24.1.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
En ny rapport fra FHI, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, viser at risikofylt alkoholbruk er mer utbredt blant sysselsatte enn ikke-sysselsatte. I tillegg viser rapporten at bruk av illegale rusmidler blant sysselsatte er nært forbundet med risikofylt alkoholbruk. -Dette er et viktig argument for at virksomheter bør ha en bevissthet til egen alkoholkultur i sosiale situasjoner og forebygger at deres ansatte blir en del av statistikken, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder Akan kompetansesenter.
Åssiden videregående skole i Drammen er årets Akan-prisvinner.23.11.2023 13:30:00 CET | Pressemelding
MERK: Sperrefrist til 23/11, kl 13:30 Å jobbe med forebygging og håndtering av rus anses som attraktivt på Åssiden og skolen har lyktes med å gjøre holdninger og arbeidet kjent, for både ansatte og elever.
Julebordet er kanskje viktigere enn noen gang1.11.2023 11:20:53 CET | Aktuelt
av: Elisabeth Ege, direktør Akan kompetansesenter Festkomiteene på norske arbeidsplasser svinger seg om dagen, og har det sikkert hektisk. Det er mye som skal planlegges og organiseres, alt fra hvor dere skal ha julebordet, hva dere skal spise og hvor mange glass dere skal drikke. Det tradisjonsrike norske julebordet er kanskje viktigere enn noen gang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom