VirkeVirke

Dramatiske endringer i norsk handel

Del

Nordmenn legger igjen 1 av 10 kroner i utenlandske butikker og utenlandshandelen er sterkt voksende. Virke mener vi står overfor en apokalypse innen varehandelen.

Direktør Virke Handel, Harald J. Andersen
Direktør Virke Handel, Harald J. Andersen

Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Det bør være et kraftfullt varsel til norske politikere, sa Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel på Virkes konjunkturseminar mandag.

Til sammenligning har handelen i norske nettbutikker hatt en vekst på 101 prosent i samme periode.

Økt grensehandel og flere utenlandsreiser gjør at også nordmenns handel i utenlandske fysiske butikker øker raskt – 62 prosent fra 2011 til 2017. Til sammenligning opplevde de fysiske butikkene i Norge en vekst på kun 17 prosent i denne perioden.

En apokalypse nå?

Harald Andersen viste til at norsk handel er god på omstilling, effektivitet og kundeorientering. Norske handelsvirksomheter er også teknologisk avanserte selv i et internasjonalt perspektiv.

- Når vi har kalt Handelskonferansen på onsdag for «Retail apocalypse», viser det til dramatiske endringer både i form av utfordringer og muligheter, sier Andersen.

- Handelsnæringen kan fortsette å være blant Norges viktigste sysselsettere, men det forutsetter rammevilkår som sikrer konkurransekraften mot utenlandske aktører, slår Andersen fast.

- 350-kronersgrensen for momsfri utenlandshandel og andre fordyrende skatter og avgifter for retailere i Norge, gir utenlandske selskaper urimelige konkurransefortrinn, fortsetter Virke-direktøren.

Handelen er en viktig bidragsyter til norsk økonomi. Nesten 380.000 personer, det vil si 13 prosent av alle sysselsatte i Norge, jobber i handelen. 72 100 handelsvirksomheter representerer en av åtte virksomheter i Norge. Handelen står med 222 milliarder kroner for mer enn ni prosent av verdiskapingen i Norge.

Politikerne må våkne

Andersen kommer med fire tydelige krav til politikerne:

  • Stopp subsidieringen av utenlandske konkurrenter!
  • Nei til særnorske reguleringer!
  • Gjør det enklere å drive i Norge!
  • Senk skatten på norsk verdiskaping!

- Vi forventer at regjeringen fjerner momsfritaket på nettkjøp under 350 kroner fra utlandet og reverserer den store økningen i sukkeravgiften allerede i kommende statsbudsjett. Vi sender ikke doping til våre konkurrenter i skiløypa. Nå må det bli slutt på at norsk handel straffes med dårligere rammevilkår enn det vi gir våre utenlandske konkurrenter, sier Andersen.  

Om Virke

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for tjenestenæringene i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. Virke mener virksomheter lykkes best når verdiene skapes i samspill mellom arbeidsgiver og medarbeider.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Direktør Virke Handel, Harald J. Andersen
Direktør Virke Handel, Harald J. Andersen
Last ned bilde

Dokumenter

Om Virke

Virke
Virke
Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo

22 54 17 00http://www.virke.no

Virke er den ledende hovedorganisasjonen for handels- tjenestenæringen i Norge, og representerer over 21 000 virksomheter. Vi jobber for bedre rammevilkår for våre medlemmer, og et Norge som verdsetter og satser på de som driver virksomhet. 

Følg saker fra Virke

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Virke på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Virke

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom