Redningsselskapet

Dramatisk drukningssommer 

Del

Redningsselskapet slår alarm om sjøsikkerheten etter en sommer med rekordmange drukningsulykker. I juli måned omkom 16 mennesker som følge av drukning. Det er en økning på over 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

De historisk mange drukningene i juli fører til at totalt 68 mennesker har druknet så langt i 2018, mot 49 personer i samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 39 % i forhold til 2017. 

– Redningsselskapet er en humanitær organisasjon og det er vår plikt til å si fra når store samfunnsutfordringer fører til fare for menneskers liv og helse. Den kraftige økningen i antall drukninger bekymrer oss og vi er nødt til å gjøre alt vi kan for å snu den negative utviklingen, sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind.  

Rekordmange badeulykker 
Så langt i år har totalt 20 personer druknet i forbindelse med bading, noe som betyr at baderelaterte drukningsulykker så langt står for 25 prosent av årets drukninger. Det er et historisk høyt antall. 

13 av de 16 som druknet i juli, druknet i forbindelse med bading.  Så langt denne sommeren (mai – juli) har 17 mennesker druknet i forbindelse med bading, det er 14 flere enn på samme tid i fjor, og betyr at 2018 vil stå igjen som et lite hyggelig rekordår når det gjelder baderelaterte drukningsulykker.  Aldri før – siden man begynte å føre drukningsstatistikk tilbake i 1988 – har så mange mennesker druknet i forbindelse med bading.

I tillegg til de 16 som har omkommet har vi i juli hatt over 30 drukningsulykker der personen har overlevd. Blant dem åtte barn. Mange av disse barna ble reddet av andre barn.

Menn topper statistikken
Også i juli dominerer menn drukningsstatistikken. Hele 11 av de 16 som druknet i juli var menn. Av de totalt 68 personene som har druknet så langt i 2018 er 57 menn og 11 kvinner. Av de 16 som druknet i juli var ni personer over 60 år, åtte av disse druknet i forbindelse med bading. 

To barn under 14 år var blant de druknede i juli, begge i forbindelse med bading. Så langt i 2018 har totalt 15 personer under 25 år druknet. Fem av disse har skjedd i forbindelse med bading.

Fordelt over hele landet
Drukningene i juli skjedde i Østfold (3), Vestfold (3), Akershus (2), Telemark (2), Nordland (1), Sogn og Fjordane (1), Trøndelag (1), Vest-Agder (1), Buskerud (1) og Oppland (1).

Av de 42 drukningene i løpet av sommeren 2018 (mai – juli) har Vestfold, Buskerud, Østfold, Møre og Romsdal og Rogaland alle hatt fire drukninger. Hordaland, Akershus, Trøndelag og Sogn og Fjordane har hatt tre drukninger.  De eneste fylkene som ikke har hatt drukninger i sommer er: Oslo, Aust-Agder og Hedmark.

Krever nullvisjon for dødsulykker til sjøs
Redningsselskapet mener tiden er inne for å etablere en nullvisjon for dødsulykker til sjøen, på samme måte som den visjonen vi allerede har for dødsulykker på veien, og retter en klar henstilling til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

– Sjøsikkerhet er like viktig som veisikkerhet. Som næringsminister er Torbjørn Røe Isaksen ansvarlig for den kommende stortingsmeldingen om forebyggende sjøsikkerhet. Vi har i den forbindelse foreslått flere tiltak som vi mener vil være med å styrke sikkerheten for alle som er glade i livet på og ved sjøen. Kort fortalt mener vi at Røe Isaksen må få på plass en opptrappingsplan for sjøsikkerhet. En plan som inneholder både en nasjonal holdningskampanje og konkrete tiltak som hurtigbåtssertifikat og en fortsatt satsting på svømmeopplæring, sier Lind.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Redningsselskapet

Redningsselskapet
Redningsselskapet
Drammensveien 288
0283 Oslo

06757http://www.redningsselskapet.no

Våre 1.500 redningsmenn og -kvinner bemanner 50 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute, og har som ambisjon å aldri være lenger unna deg enn en time. Vår visjon er «Ingen skal drukne». 

Følg saker fra Redningsselskapet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom