NRK

Disse fire leder årets TV-aksjon

Del

Ingrid Gjessing Linhave, Haddy Njie, Leo Ajkic og Benedicte Bendiksen er programledere for TV-aksjonen 2018. Firkløveret er i full gang med å forberede seg til den over seks timer lange direktesendingen søndag 21. oktober på NRK1.

TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave, Haddy Njie og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave, Haddy Njie og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Søndag 21. oktober går verdens største dugnad igjen av stabelen. I år er det Kirkens Bymisjon som har fått TV-aksjonen, og midlene som kommer inn skal gå til organisasjonens arbeid for utenforskap.

De fire programlederne er alle erfarne NRK-profiler, og gleder seg stort til å lede TV-aksjonen 2018. Noen er kjent med oppgaven, mens andre er med for aller første gang.

TV-aksjonen 2018 sendes på NRK1 søndag 21. oktober fra kl. 15.55.

Jublet da hun ble spurt

Ingrid Gjessing Linhave har vært programleder for flere NRK-programmer, som «Sommeråpent», «Familieekspedisjonen» og «Kvelden før kvelden». Nå skal hun lede TV-aksjonens sending fra Oslo, noe hun har drømt om i mange år.

– Faktisk søkte jeg om å få lov til å jobbe med TV-aksjonen den aller første uken min i NRK i 2002, men med kun noen få dagers TV-erfaring ble jeg høflig avvist. Nå jublet jeg over å bli spurt. Jeg kan faktisk ikke tenke meg en mer meningsfull jobb for meg som programleder, sier Gjessing Linhave.

Programlederen har store forventninger til jobben som skal gjøres over hele landet.

 Jeg elsker lagånden, fellesskapet og samholdet, og det at vi alle bidrar til å skape et bedre sted å være. I år skal vi bidra nært, i vårt eget land. Temaet for TV-aksjonen i år er at vi er mindre alene sammen. Det å falle utenfor og ikke føle seg inkludert er nok noe alle har følt på, og vet hvor vondt er. Når denne situasjonen blir hverdagen, en permanent situasjon, da må noe gjøres. Alle kan bidra gjennom en pengesum, men holdningsendringen TV-aksjonen kan bidra til, er også viktig. Gjennom økt nærhet, forståelse, toleranse og inkludering får vi et land der flere kan føle seg hjemme og verdsatt. Jeg føler meg utrolig heldig som får være med på det arbeidet, sier hun.

Har lært mye nytt

Haddy Njie har vært programleder for TV-aksjonen flere ganger, senest i 2015, og gleder seg til å lede årets sending fra Oslo sammen med Ingrid Gjessing Linhave.

– Det er alltid spesielt når TV-aksjonen kommer hjem og pengene skal brukes i landet. Like viktig i årets aksjon er holdninger og kunnskap. Jeg har allerede lært mye nytt om mitt eget land og min egen by, om både fremmede og mennesker jeg kjenner. Forhåpentligvis kan årets aksjon gjøre oss litt rausere mot hverandre, litt tryggere på hverandre og litt mindre opptatte av å sammenligne fasader og å dele opp folk i «oss» og «dem». For i år handler det faktisk om «vi». Bare se rundt deg, eller på deg selv og ditt eget liv. De aller fleste har en eller annen gang vært i berøring med årets tema, enten det er utenforskap, rus, ensomhet, angst eller fattigdom, sier Njie.

Arbeidet med TV-aksjonen 2018 har preget henne mer enn hun hadde trodd.

– Jeg blir mer sårbar av å jobbe med disse temaene, men også mindre redd for og mer glad i mennesker. Kirkens Bymisjon skaper møteplasser, rom og samtaler samfunnet vårt trenger, sier Njie.

Opptatt av utenforskap

Også Leo Ajkic har erfaring med TV-aksjonen. Han var med å lede den over seks timer lange direktesendingen i fjor. I år deltar han fra Krohnhagen kafé og veksthus, et av Kirkens Bymisjons tiltak i Bergen.

– Det er en stor ære, og eg gleder meg til å være en av programlederne for TV-aksjonen i år også, spesielt siden eg skal bidra fra Bergen, en by som står meg nær. Det samme gjør årets tema og det som pengene samles inn til. Eg er spent på hvem eg kommer til å treffe og intervjue i år, siden temaet er utenforskap. En av de første nettseriene eg fikk lage for NRK P3 het «Leo og de utstøtte» og tok opp nettopp dette. Eg lurer personlig på hvordan det står til med blant andre de rusavhengiges situasjon i byen og hva som skal gjøres for dem de neste årene, sier Ajkic.

Vil gjøre en forskjell

Benedicte Bendiksen, kjent fra NRK Super, debuterte som programleder for TV-aksjonen i fjor. I år er hun programleder i Bodø, og deltar i sendingen fra biblioteket i Stormen hvor Kirkens Bymisjon samles til «TV-aksjonen-vake».

– Jeg gleder meg veldig til TV aksjonen! Det er en viktig dag og det er fint å være med å gjøre en forskjell. I år skal en del av pengene brukes på blant annet fritidsutstyr som gir flere barn muligheten til å være en del av et felleskap. Som barn hadde jeg glede av å være med på aktiviteter som både ga meg mestringsfølelse og vennskap som har betydd mye for meg, sier Bendiksen, og legger til:

– Jeg håper vi denne dagen klarer å engasjere folk over hele landet til å bidra på sin måte for å skape en bedre hverdag for dem som er utenfor. 

Større romslighet

Prosjektleder Ida Scheie gleder seg også til årets TV-aksjon, og hun har følgende oppfordring til publikum over det ganske land:

– La oss gjøre dugnaden enda viktigere og nærmere i år. Vi kan alle være med på å skape større romslighet i samfunnet vårt og bryte ned avstanden mellom de som er såkalt «innafor» og de som er såkalt «utafor».

Hun lover mange fine og viktige historier, samtaler og gjester, samt ulike musikkinnslag fra en rekke artister. Også i år stiller Kringkastingsorkesteret (KORK) som «husband» i studio.

Mer om TV-aksjonen 2018 finner du her.

P3aksjonen

Tradisjonen tro, arrangeres P3aksjonen også i år. Gjennom en 100 timer lang direktesending på TV, radio og nett, vil programlederne Ronny Brede Aase, Vida Lill Berge, Markus Neby og Adelina Ibishi, sammen med en rekke gjesteprogramledere og artister, gjøre alt de kan for å underholde og samle inn penger til årets TV-aksjon. Sendingen sendes fra Solsiden i Trondheim fra og med onsdag 17. oktober kl. 19.00 (til og med søndag 21. oktober kl. 23.00).

Her kan du lese mer om årets P3aksjonen-programledere.

Se noen av høydepunktene fra P3aksjonen 2018 her.

P3 tjuvstarter årets P3aksjon på Rockefeller tirsdag 2. oktober.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

TV-AKSJONEN

 • NRKs TV-aksjon ble gjennomført første gang i 1974.
 • TV-aksjonen i NRKs regi regnes som verdens største dugnad og har utviklet seg til et nasjonalt løft for en god sak.
 • Organisasjonen som tildeles aksjonen, mobiliserer et storstilt apparat på aksjonsdagen. Målet er at alle landets husstander skal få besøk av en bøssebærer.
 • NRK bruker hver høst en hel søndag til en egen TV-aksjonssending.
 • Siden starten i 1974 er mer enn sju milliarder kroner blitt samlet inn.

ÅRETS TV-AKSJON

 • Sendes på NRK1 søndag 21. oktober fra kl. 15.55.
 • Årets organisasjon er Kirkens Bymisjon og årets tema er «Mindre alene sammen».
 • Midlene som kommer inn skal gå til organisasjonens arbeid for utenforskap.
 • Midlene skal gå til tiltak som tilbyr mennesker som opplever å stå utenfor et nytt fellesskap, en seng eller en samtale og bidra til at flere får muligheten til å oppnå egne mål og drømmer.
 • Les mer om årets TV-aksjon og om Kirkens Bymisjons arbeid på www.blimed.no.

SLIK KAN DU BIDRA

 • Bli bøssebærer: Alle som er over 18 år kan registrere seg som bøssebærer på www.blimed.no. TV-aksjonen trenger hvert år 100.000 frivillige bøssebærere for å kunne besøke landets 2,3 millioner husstander.
 • Bøsse: Bøssebærerne er ute og går over hele landet mellom kl. 16 og 18 søndag 21. oktober. De tar imot både kontanter og bidrag via Vipps. Hver bøsse har sitt eget vipps-nummer slik at bidraget blir registrert på din kommune.
 • Vipps: Velg «Kjøp og betal», skriv inn 2133 og vipps en valgfri sum. Åpner på aksjonsdagen når bøssebærerne har gått.
 • Telefon: Ring 822 06 006 (250 kroner). Åpner på aksjonsdagen når bøssebærerne har gått.
 • Konto: Valgfri sum kan settes inn på 8380.08.09005
 • Start din egen innsamling: På nettsidene www.blimed.no og www.spleis.no kan man opprette sin egen innsamlingsaktivitet eller -aksjon til inntekt for TV-aksjonen.
 • Bedrifter, organisasjoner, stiftelser, skoler, barnehager og trossamfunn: Kan gi bidrag ved å fylle ut skjemaet på www.giverstafett.no
 • Alle givermuligheter åpne ut desember.

DETTE ER KIRKENS BYMISJON

 • Kirkens Bymisjon arbeider i 37 byer og tettsteder i Norge.
 • Kirkens Bymisjon er organisert som 12 stiftelser rundt om i landet.
 • Stiftelsene har samlet en årlig omsetning på ca 1,4 milliarder kroner.
 • Kirkens Bymisjon er sammensluttet i et nasjonalt organ som ledes fra Oslo.
 • Kirkens Bymisjon har røtter tilbake til 1855.

(Fakta: Kirkens Bymisjon)

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonsansvarlig i NRK:
Sarah Jordanson Fauske: 415 06 747 / sarah.jordanson.fauske@nrk.no
Marianne Skøien: 938 71 836 / marianne.skoien@nrk.no

Bilder

TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave, Haddy Njie og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic, Ingrid Gjessing Linhave, Haddy Njie og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Ingrid Gjessing Linhave og Haddy Njie. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Ingrid Gjessing Linhave og Haddy Njie. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Haddy Njie. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Haddy Njie. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Ingrid Gjessing Linhave. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Ingrid Gjessing Linhave. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic og Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Benedicte Bendiksen. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
TV-aksjonen 2018: Leo Ajkic. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Last ned bilde
Adelina Ibishi, Ronny Brede Aase, Vida Lill Berge og Markus Neby er programledere for P3aksjonen i år. De får med seg Jonis Josef, Vita og Wanda, Matoma og MYRA som gjesteprogramledere. Foto: Tom Øverlie og Mattis Folkestad / NRK P3. Bildekollasj: Daniel Bansal Dahn
Adelina Ibishi, Ronny Brede Aase, Vida Lill Berge og Markus Neby er programledere for P3aksjonen i år. De får med seg Jonis Josef, Vita og Wanda, Matoma og MYRA som gjesteprogramledere. Foto: Tom Øverlie og Mattis Folkestad / NRK P3. Bildekollasj: Daniel Bansal Dahn
Last ned bilde

Lenker

Om NRK

NRK
NRK
Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
0340 Oslo

23 04 70 00http://www.nrk.no

NRK byr på et bredt medietilbud med tre tv-kanaler, 16 radiokanaler og nettstedet NRK.no.

NRK er Norges største mediebedrift med avdelinger 56 steder rundt om i Norge. Som offentlig eid kringkastingsselskap har NRK i oppgave å lage et bredt og vidt medietilbud for alle som bor i Norge tuftet på norsk språk og kultur.

Følg saker fra NRK

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NRK på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NRK

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom