NAF

Dine rettigheter når du står på elbil-ventelisten

Del

Nær 40 000 bilkjøpere står på venteliste for å få seg en elbil. Den siste tiden har vi sett eksempler på ventelistebiler som får nedjustert rekkevidden og noen får økt pris. - Så lenge du står på venteliste, kan du trekke deg når som helst og få tilbake depositumet, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Stor etterspørsel gir lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover. (Foto: NAF)
Stor etterspørsel gir lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover. (Foto: NAF)

Det er ikke lett å være bilkjøper for tiden. På den ene siden presser myndighetene på for at flere og flere skal gå over til elbil for å få ned klimautslippene. På den andre siden finnes det ikke elbiler på markedet med god nok rekkevidde og til en pris vanlige familier kan betale.

Dermed har det oppstått lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover.

- Står man på venteliste får du et tilbud om å kjøpe bilen når det er din tur i køen. Det er helt uforpliktende og uten økonomiske forpliktelser om du ombestemmer deg, sier Sødal

Det kan være flere grunner til at man ombestemmer seg. Når ventelistene åpner er ikke alltid prisene fastsatt. Man får en omtrentlig pris på hva bilen vil koste, men vet lite om endelig pris og ikke minst prisene for ekstrautstyr.

- Elbilen kan fort bli dyrere når den endelig kommer i butikken. Særlig når du legger på det utstyret du vil ha. Derfor er det rett og rimelig at man kostnadsfritt kan trekke seg fra å kjøpe bilen, mener Nils Sødal.

Det samme gjelder om det som har vært tilfelle med eksempelvis Hyundai Kona og Kia eNiro, nemlig at rekkevidden blir kortere enn forespeilet.

Får jeg bil mens det er avgiftsfritak?

Elbiler er fritatt for engangsavgift og moms frem til 2021. Hva som skjer etter det, vet ingen ennå. Står man fremdeles på venteliste, vil bilen bli langt dyrere om det blir lagt på moms på 25 prosent. Men da kan man trekke seg fra listen om man vil det.

- Har du allerede skrevet kontrakt på en bil før eventuelle avgiftsendringer, er det en begrensning i standardkontraktene ved salg av ny bil. Forhandleren kan øke prisen med inntil seks prosent, forklarer Nils Sødal.

Sjekkliste før du setter deg på venteliste

Vil du ha en av elbilene som kommer de nærmeste årene, bør du sette deg på ventliste hvis du vil være blant de første kundene. Men det kan være greit å ha tenkt gjennom disse spørsmålene før du setter deg på venteliste:

  • Er du forberedt på lang ventetid på en ny bil?
  • Kan du klare deg med en av elbilene som leveres raskt?
  • Er du forberedt på at prisen vil kunne ligge høyere enn det du ble forespeilet da du satte deg på venteliste?
  • Er du forberedt på at bilen ikke nødvendigvis har de spesifikasjonene som du opprinnelig forventet?
  • Er du forberedt på at det kan bli endringer i noen av fordelene knyttet til elbil?

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Stor etterspørsel gir lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover. (Foto: NAF)
Stor etterspørsel gir lange ventelister på nye elbilmodeller med lang rekkevidde og familievennlig størrelse som kommer fremover. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom