Norsk Friluftsliv

Dette bør du vite før teltturen

Del

Telting er en perfekt sommerferieaktivitet. Er det en stund siden sist, kan det kanskje være greit med en påminnelse om hva som skal til for en vellykket telttur?

TELTGLEDE: Med den riktige planleggingen blir teltturen et minne for livet. Foto: Johnny Vaet Nordskog
TELTGLEDE: Med den riktige planleggingen blir teltturen et minne for livet. Foto: Johnny Vaet Nordskog

Fritt fram i utmark

Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, brenner for at flest mulig skal få øynene opp for de fantastiske mulighetene vi har til å være i naturen. Han presiserer at allemannsretten i utgangspunktet gir oss lov til å sette opp telt over alt i utmark, året rundt.

Likevel finnes det noen regler. Visste du for eksempel at teltplassen ikke kan være nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter?

- Selv om det generelt er tillatt å sette opp teltet sitt i utmark, finnes det unntak for områder hvor folk bor. Du har nemlig ikke lov til å plassere teltet nærmere enn 150 meter fra bebodde hus og hytter. Her kan du heller ikke la teltet stå på samme sted lenger enn to døgn, går det lenger tid enn dette skal man helst flytte teltet, med mindre man har fått tillatelse til å oppholde seg der fra grunneier. Slår du opp teltet langt oppe på høyfjellet eller fjernt fra bebodde strøk, gjelder imidlertid ikke tidsbegrensingen på to dager. Som vanlig kommer man langt med å bruke litt skjønn, presiserer Heimdal.

Kunsten å pakke en god tursekk

Det å pakke en god tursekk er en egen kunst.

I følge Synne Hansen i Norges KFUK-KFUM Speiderne, er det viktig å huske på at du ofte trenger mindre klær enn du tror:

- Man tenker gjerne at man må ha med seg en bukse og en genser til hver dag, men erfaringsmessig ender man stort sett opp i de samme klærne nesten hver dag. Du er på tur, det er ingen som bryr seg om du ikke har ny bukse hver dag!, sier hun.

Erfaringsmessig er det også lurt å tenke på rekkefølgen på tingene du legger i sekken, sier Hansen:

- Når du pakker en sekk er det lurt å tenke på hva du pakker først og sist. Helt nederst i sekken og inntil ryggen vil du ha det som er tyngst, hvis ikke blir det enda tyngre å bære sekken din. Lette og nyttige ting som du vil finne fort er lurt å ha i topplokket og sidelommer, sånn som kniv, hodelykt, myggspray og vannflaske.

Et must med ull og gnagsårplaster

Selv om det kan være varmt på dagtid i sommer, mener Hansen at ull er essensielt på tur.

- Ull er gull! Selvom det er 20 varmegrader ute er ikke ull en dårlig ide. Å gå i en ullt-skjorte hjelper svetten med å transporteres bort fra kroppen din og du fryser dermed ikke like lett. En tjukk ulllgenser om kvelden holder deg god og varm, og tynne ullsokker på beina kan være med å forhindre gnagsår.

Litt førstehjelpsutstyr er også alltid kjekt å ha med.

- Noen gnagsårplaster, en støttebandasje og en salve for å smøre på kløende stikk hjelper godt og er veldig kjekt å ha hvis man skulle være uheldig, sier hun.

Planlegg middagen

Alt smaker ekstra godt når man er ute på tur. Det er likevel nødvendig å planlegge middagen før du drar. Også her gjelder regelen om å ikke pakke for mye:

- Tenk på hva slags mat dere skal lage og hvordan dere skal lage den. Hvis dere vil lage mat på bål må dere tenke på brannfare og bålforbud, og deretter opptenning og ved. Ikke alle syns det er greit at dere hugger ned et tre for å skaffe dere ved. Dere kan også lage mat på stormkjøkken. Sjekk at dette er i orden før dere drar og at dere har alt dere trenger til matlaginga. Stekespade og sleiv er det ikke noe vits å ta med seg, det spikker dere lett av en pinne dere finner i skogen, sier Hansen.

- Ikke ta deg vann over hodet

Hvis det er lenge siden man teltet sist, mener Hansen det kan være lurt å ta en ekstra sjekk på teltet før du drar, for å se at alle deler er intakt. Hun har også følgende tips til nybegynnere: 

- Husk å ikke ta dere vann over hodet. Ikke planlegg en tur hvor dere skal gå tre mil på en dag hvis dere ikke er vant til å gå med sekk på ryggen. Start med å gå et par kilometer inn i skogen og slå opp telt der. Venn dere til teltlivet før dere begynner å legge ut på langtur. 

Og om det skulle bli dårlig vær:

- Nyt turen! Finn noe fint å fokusere på, uansett. Pøsregner det ute? Legg deg i teltet med varme klær, hør på regnet og spis litt sjokolade, ler Hansen.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

TELTGLEDE: Med den riktige planleggingen blir teltturen et minne for livet. Foto: Johnny Vaet Nordskog
TELTGLEDE: Med den riktige planleggingen blir teltturen et minne for livet. Foto: Johnny Vaet Nordskog
Last ned bilde
MAT PÅ TUR: Man kan lage mye godt på bålet. Foto: Joe Urrutia
MAT PÅ TUR: Man kan lage mye godt på bålet. Foto: Joe Urrutia
Last ned bilde

Om Norsk Friluftsliv

Norsk Friluftsliv
Norsk Friluftsliv
Nedre Slottsgt. 25
0157 Oslo

23 31 09 80http://www.norskfriluftsliv.no/

Norsk Friluftsliv er en fellesorganisasjon for 16 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 900 000 medlemskap og flere enn 4 600 lag og foreninger. Organisasjonene har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10 000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål. 

Norsk Friluftsliv arbeider for
- et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

- å fremme saker av felles interesse for organisasjonene overfor myndighetene og andre aktuelle målgrupper.

- helse, trivsel og økt forståelse for naturens egenverd gjennom naturopplevelser.

- å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Følg saker fra Norsk Friluftsliv

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Friluftsliv på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Friluftsliv

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom