Stortinget

Det 163. storting åpner tirsdag 2. oktober kl. 13

Del

Årets høytidelige åpning av Stortinget finner i år sted tirsdag 2. oktober kl. 13.00 og foretas av H.M. Kong Harald.

Foto: Stortinget
Foto: Stortinget

Seremonien i Stortinget har tradisjoner tilbake til Grunnloven av 1814. Her stadfestes det at kongen åpner forhandlingene med en tale, trontalen.

Trontalen beskriver hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året. Etter trontalen leser den yngste statsråden i regjeringen meldingen om rikets tilstand på nynorsk.

Det skal ikke foregå drøftelser i Stortinget så lenge kongen er til stede. Derfor venter stortingspresidenten med å foreslå hvordan trontalen skal behandles, til etter at kongen har forlatt stortingsbygningen.

Praktisk informasjon til mediene

Adgang Journalister og fotografer som ønsker å dekke Stortingets høytidelige åpning, må akkreditere seg ved å fylle inn følgende skjema: https://www.stortinget.no/no/Hva-skjer-pa-Stortinget/Presse/den-hoytidelige-apningen/

Det gjelder journalister og fotografer som:

  • ikke er medlemmer av Stortingets presselosje
  • er medlemmer av Stortingets presselosje, og som ønsker å fotografere fra galleriet eller Løvebakken i forbindelse med åpningen. Spesifiser hvor i forbindelse med akkrediteringen.
  • ikke er medlemmer av presselosjen, og som har gjort direkte avtale med representanter i tidsrommet før og under Stortingets åpning

Akkreditering til Stortingets høytidelige åpning.

NB! Akkrediteringsfristen er fredag 28. september kl. 20.00. Fristen er endelig.

Kontaktperson for akkreditering: Jane Berntsen, 922 01 582.

Vi ber mediene, også medlemmer av presselosjen, om å bruke inngangen fra Akersgata. Alle som skal dekke fra angitte posisjoner og de som ikke er medlemmer av presselosjen blir fulgt inn.

Siste frist for oppmøte i Akersgata er kl. 12.20.

Alle må identifisere seg ved oppmøte.

Vi anmoder om pent antrekk.

Fotomuligheter

1. Løvebakken: Adgang innenfor anviste plasser.

2. Galleriet: Vi gir tillatelse til fem fotografer på galleriet, og ti journalister og fotografer på galleriet for utenbys presse. Gi beskjed ved akkreditering dersom en plass på en av disse angitte stedene er ønskelig. Alle som skal stå på galleriet blir fulgt opp og får egne kort som må bæres synlig.

Videofotografer må bruke trådløst utstyr.

I presselosjen er det vanlig adgang for skrivende presse.

TV-signaler

Stortinget sørger for TV-signaler via Stortingets kommunikasjonsknutepunkt, til fri disposisjon for alle medier. Det blir filmet fra Løvebakken, resepsjonen, vandrehallen og galleriet, i tillegg til stortingssalen. TV-sendingen leveres uten tekst og kommentarer.

Kontaktperson for TV-produksjonen: Thomas Andresen, 415 19 262.

TV-sendingen vil også være tilgjengelig på Stortingets nett-TV. Nett-TV kan videreformidles av alle medier etter avtale om opprettelse av publiseringspunkt.

Mer informasjon om videreformidling av nett-TV. Kontaktperson for nett-TV: Bjørn Holta, 971 58 040.

Under møtet i stortingssalen må det kun benyttes lydløst utstyr. Mobiltelefoner er ikke tillatt. Det er ikke mulig å forlate salen under møtet.

Les mer om Stortingets høytidelige åpning: https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Valg-og-konstituering/Hoytidelig-apning-av-Stortinget/

Bilder tatt av Stortingets fotograf legges ut på Flickr til fri benyttelse mot kreditering: https://flic.kr/s/aHsmo8w4M3

 

Kontakter

Pressekontakt:
Jorunn Nilsen Seksjon for presse og samfunnskontakt
Tlf: 938 98 200

Bilder

Foto: Stortinget
Foto: Stortinget
Last ned bilde
Foto: Stortinget
Foto: Stortinget
Last ned bilde
Foto: Stortinget
Foto: Stortinget
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom