Visit Estonia

Derfor reduserer naturen stress

Del

Over halvparten av alle nordmenn foretrekker en tur i skogen for å stresse ned. En forsker fra Estland kan ha svaret på hvorfor. Akkurat som Norge, er skogsturer også en viktig del av estisk kultur - et land rikt på skogens ro.

"3. Viktig å følge seg liten" Foto: Visit Estonia
"3. Viktig å følge seg liten" Foto: Visit Estonia

Høsten er på hell. Likevel strømmer nordmenn fortsatt til skogen for å gå tur eller jogge. Slike turer er veldig populært og har lange kulturelle røtter i Norge. Det bekrefter også en undersøkelse nylig gjennomført av Norstat. Hele 51 prosent av nordmenn velger skogsturer som sitt foretrukne alternativ for å redusere stress.

Ikke tilfeldig at vi velger skogsturer

Dr. Simon Bell er professor ved Estonian University of Life Sciences. I mange år har han studert effekten natur kan ha på folks helse.

- Vi vet at naturen gjør at vi slapper mer av. Dette er basert på psykologiske faktorer. Vi ser også at hjerterytme og blodtrykk faller når vi er i kontakt med naturen. Hvorfor vi reagerer slik er ikke helt sikkert, men det finnes noen teorier, sier Bell.

Fem grunner til hvorfor naturen reduserer stress

- Det er fem gode teorier til hvorfor vi opplever stressreduksjon i naturen, sier Bell.

1. Farger

Farger påvirker humør og følelser. Rødt og gult er typisk varme og energiske farger. Fargene du oftest finner i naturen – grønt, brunt og blått – virker derimot beroligende og avslappende.

2. Naturen krever mindre av oss

Bell mener mennesket enda ikke har tilpasset seg bylivet skikkelig.

- Byer krever mye av vår oppmerksomhet. Og det er veldig mye informasjon å ta inn. Men mennesker er utviklet fra naturen og naturlige omgivelser. Derfor er vi enda ikke skikket til å håndtere de menneskeskapte omgivelsene godt nok, forteller Bell.

3. Viktig å føle seg liten

I dag kan vi med enkelhet leve ganske frikoblet fra naturen og vår plass i et delikat økosystem. Likevel må vi ikke glemme at vi opprinnelig er en liten brikke, i noe veldig mye større. Dr. Bell mener vi har en iboende trang til å føle oss som en del av denne større helheten, fra tid til annen. Den beste måten å oppnå dette på er å oppsøke naturen, som vi opprinnelig er en del av.

4. Reisen fra hverdagen

Folk blir lykkeligere, mindre stresset og mer uthvilt etter en reise. Det viser en studie utført av reisespesialisten Kuoni. Bell mener at reisen ut til naturen ikke trenger være lang. Forventningen om å kunne koble av i naturen vil uansett være tilstede.

5. Man kjenner det på luften

Alle vet at det er noe spesielt med skogsluften, fjelluften og sjøluften. Bell forklarer at dette ikke bare er en følelse, men at det er en faktisk påvirkning fra kjemiske stoffer.

- Bartrær avgir kjemikalier som kan påvirke oss. Luftene ved havet ladet med negative ioner, som bedrer oksygenopptak og balanserer serotonin, forklarer han.

Estland bruker naturen systematisk for å redusere folks stressnivåer

Også Dr. Mathew White fra University of Exeter’s Medical School hevder at naturen reduserer folks stressnivåer.

Rett før det norske stortingsvalget tidligere i høst gjorde Visit Estonia en analyse av stressnivået blant norske politikere. Som følge av høye stressnivåer ble de alle invitert til Estland, for å slappe av i naturen. Estland ansatte til og med en egen «Stress Buster» til å hjelpe dem i arbeidet med å redusere stress.

Du kan lese mer om estisk natur og «Stress Buster» her: https://www.visitestonia.com/en/stressbuster

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

"3. Viktig å følge seg liten" Foto: Visit Estonia
"3. Viktig å følge seg liten" Foto: Visit Estonia
Last ned bilde
"1. Farger" Foto: Visit Estonia
"1. Farger" Foto: Visit Estonia
Last ned bilde
"2. Naturen krever mindre" Foto: Visit Estonia
"2. Naturen krever mindre" Foto: Visit Estonia
Last ned bilde
"4. reisen fra hverdagen" Foto: Visit Estonia
"4. reisen fra hverdagen" Foto: Visit Estonia
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Visit Estonia

Visit Estonia
Visit Estonia
Lasnamäe 2
Tallinn, Estonia

https://www.visitestonia.com/en

Visitestonia.com is the official tourism site incorporating about 6000 offers for spending your quality time in Estonia at different seasons of the year. Sign up for the newsletter and keep yourself updated on what is trending right now from special offers to locals' tips on the best restaurants, hotels, attractions and nature paths.

 

Følg saker fra Visit Estonia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Visit Estonia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Visit Estonia

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom