Derfor bør du unngå å ta ut valuta på flyplassen før avreise
Tar du ut penger på flyplassen før du drar på ferie? Det kan bli unødvendig dyrt.

Til tross for at sommeren har vært særdeles varm her til lands så langt, reiser stadig flere av oss på sommerferie til utlandet. Men skal man ta ut utenlandsk valuta før man reiser, eller bør man ta ut pengene ved ankomst?
Svaret er at du taper på å ta ut på flyplassen eller vekslingsfilialer i Norge.
Disse gir nemlig ufordelaktig vekslingskurs på de fleste utenlandske valutaer, melder forbrukerportalen Dinero.no i en pressemelding.
Det lønner seg å ta ut når du kommer fram
De fleste av nordmenns reisemål har gode infrastrukturer når det kommer til betalingsteknologi – som regel tilfredsstiller de i hvert fall de behovene vi som turister har.
Det er sjelden en storjobb å snuse fram nærmeste minibank når man ankommer feriedestinasjonen, og det er anbefalt å bruke disse lokalt framfor å ta ut penger i minibanken på Gardermoen, Værnes eller Kjevik. Du bør også unngå valutavekslingsfilialer.
– Det koster å behandle kontanter, og filialene og bankenes utgifter er det til syvende og sist du som sluttkunde som dekker når du tar ut utenlandsk valuta i Norge før du drar på ferie. Valutakursene er nemlig dårligere her enn kursen du får hvis du tar ut penger i utlandet, sier daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, Anders Fagereng.
DNB og Nordea er blant bankene som har minibanker plassert på flyplasser rundt omkring i Norge. Dinero.no har analysert og sammenlignet disse valutakursene med kursen du får hvis du lar betalingsnettverket i kortet ditt avgjøre valutaen. For både britisk pund, euro og thailandsk baht er kursen dårligere i Norge, etter forbrukerportalens undersøkelser.
Visa og MasterCard gir billigere kurs
I norske bank- og kredittkort er Visa og MasterCard de vanligste betalingsnettverkene. Det er disse som avgjør hvilken kurs du får dersom du hever kontanter eller betaler i terminaler med fremmed – altså ikke-norsk – valuta i utlandet.
– Sammenligner man kursene, ser man at Visa og MasterCard gir mer valuta for pengene enn bankene og vekslingsfilialene i Norge, hevder Fagereng.
Tar man eksempelvis ut 20 000 thailandske baht i en DNB eller Nordeas minibank på flyplassen vil det koste nærmere 500 kroner ekstra sammenlignet med om du tar ut pengen i en minibank i Thailand. 20 000 baht tilsvarer i overkant av 5000 norske kroner.
– Det betyr at det er ti prosent dyrere å ta ut i Norge før avreise for denne valutaen. Og da er både kortets valutapåslag og det sedvanlige uttaksgebyret thailandske minibanker krever medregnet i prisen, sier Fagereng.
Undersøk kortets egne gebyrer
Tar du ut lommepengene til ferien på destinasjonen har du potensielt allerede unngått å kaste penger ut vinduet. Lite hjelper det dersom du har et kredittkort eller et debetkort som krever gebyr for kontantuttak.
– Noen kort krever så mye som 30-40 kroner per uttak, og ofte mer enn dette også. Vi råder alle om å undersøke kortets prisliste og se om du må betale unødvendig mye for å ta ut penger i utlandet. Hvis dette er tilfelle, anbefaler vi at du bytter til et gebyrfritt kort i god tid før avreise, sier Fagereng.
Nøkkelord
Kontakter
Anders FagerengDaglig Leder
+47 480 65 453fagereng@dinero.noBilder

Lenker
Om Dinero
Forbrukerportalen Dinero™ tilbyr tester og dyptgående artikler innen privatøkonomi. Vårt hovedfokus er betalingskort, kredittkort, forbrukslån og forsikring. Dinero eies av Fagweb AS
Følg saker fra Dinero
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Dinero på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Dinero
Bankekspert: – Tallene gir feil bilde av forbrukslånsveksten19.2.2019 10:25:00 | Pressemelding
Odd Weidel i SpareBank 1 Markets mener Finanstilsynets tall gir et unyansert bilde av forbrukslånsveksten i Norge.
Kortsvindelen avtar25.1.2019 15:39:18 | Pressemelding
Bits melder om en nedgang på over en tredjedel i antall kortsvindler i 2018. Bedre sikkerhetsrutiner og flinkere kortbrukere peker seg ut som hovedårsaken.
Kredittkort: 6 av 10 betaler regningen med én gang16.1.2019 09:23:00 | Pressemelding
63 prosent av nordmenn som bruker kredittkort betaler regningen før det løper renter, ifølge en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Danske Bank.
Forbrukslånsveksten bremset, men misligholdet øker9.1.2019 10:18:16 | Pressemelding
Veksten i usikret kreditt har avtatt de siste årene. I samme periode har misligholdet av lån økt. Bankene peker på nye retningslinjer i kombinasjon med flere husholdninger med forbrukslån som årsak.
Halvparten av nordmenn betaler jula med kredittkort: – Det kan bli dyrt20.12.2018 11:52:24 | Pressemelding
Halvparten av nordmenn gjør unna julehandelen helt eller delvis med kredittkort i år. Ekspertene er bekymret for om folk er bevisste nok på at man ved kredittkjøp benytter seg av andres penger, og at julegavene fort kan bli en gjeldsbyrde. Samtidig viser tall fra Danske Bank at over 60 prosent av befolkningen betaler den utestående kreditten hver måned.
Fra 2020 kan du betale kontaktløst overalt11.12.2018 10:23:07 | Pressemelding
Fra 2020 skal alle norske betalingsterminaler ha støtte for kontaktløse betalingsløsninger, samtidig som alle utstedte kort skal ha funksjonen implementert. Dette betyr at smarttelefon og -klokker vil ha like utbredt støtte som debet- og kredittkort innen de neste to årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom